Het Rock’n’Popmuseum: aanrader vlak over de grens

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het Duitse Rock’n”Popmuseum is uniek in Europa en misschien zelfs in de wereld. Wat dat betreft zou je verwachten dat het in Berlijn zou staan, of in Hamburg. Maar wij Nederlanders hebben geluk: het staat in Gronau, vlak over de grens bij Enschede.

Udo Lindenberg

Na de ondergang van de textielindustrie in deze regio stonden veel industriële gebouwen leeg, wachtend op een nieuwe bestemming. Tel daarbij op dat Duitse muzieklegende Udo Lindenberg uit Gronau komt en het wordt opeens heel logisch dat dit museum van de muziekgeschiedenis hier staat. Het bleek een gouden greep: het museum loopt goed, wordt steeds bekender en tijdens het jaarlijkse concert op het terrein achter het museum hebben al optredens plaatsgevonden van Kim Wilde, T.Rex en natuurlijk ‘der Udo’.

Rock'n'Popmuseum gevel

Nostalgie en geschiedenisles

De vaste tentoonstelling van het Rock’n’Popmuseum vertelt het verhaal van de muziekgeschiedenis van het einde van de negentiende eeuw tot nu, met alle stromingen van Schlager tot hiphop. Hoe leuk is het om tijden die je zelf hebt meegemaakt te zien herleven, of ze te kunnen delen met je kinderen? Die kunnen zich waarschijnlijk niet voorstellen dat ouders kun kinderen ooit verboden om naar de heupbewegingen van Elvis te kijken, of dat meisjes de boel bij elkaar gilden bij het zien van de Beatles.

Wat het allemaal extra bijzonder maakt, is de link tussen de ontwikkeling van de muziek en alle maatschappelijke ontwikkelingen daaromheen. Want die link is vaak sterker dan je denkt. Voor mij bevatte de rondleiding door het museum in ieder geval een paar eye-openers.

Onfatsoenlijke muziek

Het begint allemaal bij de klassieke walsmuziek. Paren die hierop dansten bleven niet netjes tegenover elkaar staan of rondjes om elkaar heen lopen, maar pakten elkaar vast, wat veel mensen in die tijd volstrekt ongepast vonden.

‘Ongepaste’ muziek of artiesten – je komt ze regelmatig tegen naarmate je verder komt op je muzikale tijdreis. Zo zien we de supersmalle handschoenen van Marlene Dietrich, die zich voor haar tijd behoorlijk gewaagd kleedde en gedroeg, net zoals wel meer vrouwen zich in de ‘roaring twenties’ hadden vrijgevochten en bijvoorbeeld hun haren afknipten en gingen roken.

Rock'n'Popmuseum Marlene Dietrich

 

Een ongepaste bijwerking van muziek van een heel ander kaliber zien we in de jaren dertig, toen swingbands werden misbruikt voor Hitler-propaganda en radio’s goedkoop aan de man werden gebracht, zodat iedereen de toespraken van Goebbels kon horen. Alle lof voor deze gids in het museum, die het allemaal geweldig kon vertellen.

Rock'n'Popmuseum jaren 30

Dromen van romantiek

Na de oorlog was dit een boek dat mensen zo snel mogelijk wilden sluiten. Ze droomden van romantiek, van reizen naar Italië en Spanje bijvoorbeeld. Die konden ze meestal niet betalen, maar een schilderijtje van een Spaanse schone aan de muur hangen en naar een zwoel liefdeslied luisteren kon wel. Dit was ook de tijd waarin de Schlager opkwam.

Een paar stappen verder duikt de rock & roll op, met Peter Kraus als de Duitse Elvis Presley. En zo loop je in het Rock’n’Popmuseum rustig verder, via de hippietijd naar bands als de Sex Pistols, die zich in woord en daad verzetten tegen de gevestigde orde. “God save the Queen. The fascist regime.” – dat is nog eens andere koek dan wiegende heupen of smalle handschoenen.

Een muzikale tijdreis op zich vormt de ‘bass box’ in de ruimte waar de permanente tentoonstelling zich bevindt. Hier volgen – op een flink volume – muziekfragmenten elkaar op voor een auditieve reis door de tijd.

Opnamestudio te zien en te huur

Maar het Rock’n’Popmuseum is er niet alleen om naar muziek te luisteren, je kunt er ook muziek maken. Boven is een complete studio van de Krautrock-band Can nagebouwd, exclusief de vleermuizen die bij de verhuizing achter de matrassen aan de muur tevoorschijn kwamen. Het bijzondere aan deze studio, die kan worden gehuurd om opnames te maken en optredens uit te zenden via de webcam, is dat de band en de mixer zich in één ruimte bevinden. Alleen de drummer heeft een eigen hokje.

Rock'n'Popmuseum Can Studio

 

Je eigen videoclip

Droom je van een artiestencarrière? Dan kun je je eigen videoclip maken in de karaokestudio en die op een usb-stick mee naar huis nemen om online te delen met al je vrienden. Leuk voor een kinderfeestje, maar ook volwassenen kunnen er wat van. Een van de medewerkers was zo aardig om zijn beste Johnny Cash-vertolking te laten zien en Ring of Fire te zingen.

Rock'n'Popmuseum karaoke

 

Wisselexposities en meer musea

Behalve de vaste tentoonstelling heeft het Rock’n’Popmuseum ook wisselende tentoonstellingen, dus houd die in de gaten als je geïnteresseerd bent in een bepaalde muziekstijl. Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer musea in de grensstreek? Dan is de MuseumWegwijzer met nog veel meer musea in deze regio een aanrader.

Ik werd uitgenodigd om musea in de Nederlands-Duitse grensstreek te bezoeken voor mijn blog, maar deel op Stralend schrijven altijd eerlijk mijn persoonlijke mening en ervaringen. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

6 thoughts on “Het Rock’n’Popmuseum: aanrader vlak over de grens

  1. Oooh, wat geweldig! Ik had geen flauw idee dat dit museum zo dicht bij huis was. Dat zou mijn man geweldig vinden. Gaat op het lijstje.

  2. Fem says:

    Wat leuk! Had er nooit van gehoord, maar het lijkt me zeker iets om op mijn lijstje te zetten (in het kader van de ontdekking van de Heimat enzo :))

    • Leuk om te lezen, ook over mijn woonplaats Enschede met het bijzondere Roombeek. Mocht je nog eens muziek willen opnemen, de studio is hiervoor te huur 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.