Romans uit Scandinavië: mijn Zweedse, Noorse, Deense, Finse en IJslandse leeslijst

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik heb al eens eerder verteld dat ik vroeger een echt leesmonster was. Maar de drukke combinatie van werk en een gezin zorgde er de afgelopen jaren voor dat ik eigenlijk alleen nog maar non-fictie las (om me in bepaalde onderwerpen te verdiepen) en helemaal geen romans meer. Gelukkig heb ik de laatste tijd het plezier in het lezen weer teruggevonden, ook al lees ik nog lang niet zo veel als vroeger. Maar wel genoeg om maar eens een lijstje aan te leggen van de romans uit  Scandinavië die ik heb gelezen. En als jij een tip voor me hebt, hoor ik het ook heel graag!

romans uit Scandinavie

Zweden

De onzichtbare bruid

Wat heb ik dit boek ademloos uitgelezen zeg! Vanaf het begin van het boek zat ik vol met vragen en voor elke vraag die er werd beantwoord, kwamen er minstens twee nieuwe bij.

Boek Donker water van Michaela Bley

Donker water

Een zinderend zomergevoel en een verleden waarin ik (doordat ik het eerste deel niet had gelezen) niet helemaal thuis was lieten me lang in het onzekere tijdens het lezen van deze misdaadroman.

Zweeds boek De sekte

De sekte

Wat vond ik dit boek, dat gebaseerd is op waargebeurde ervaringen binnen Scientology, ontzettend spannend! En er hoefde niet eens een moord opgelost te worden. Dit was een ander soort spanning en die zorgde ervoor dat ik het boek maar moeilijk kon wegleggen.

Mats Olsson Op straffe des doods

Op straffe des doods

Ik won dit boek op Scandinavië-XL en ontving het gesigneerd uit de handen van de schrijver. Alleen dat al maakte het extra leuk om te lezen, naast de vele herkenbare dingen en plaatsen in Zweden.

Boek Springvloed

Springvloed

Inmiddels is dit boek verwerkt tot een serie, die ook al op tv is geweest. Als je toch liever leest:

Wiegelied

Wiegelied

Dit is deel 4 uit dezelfde reeks als Springvloed. Interessant om te lezen waar de personages inmiddels staan. Ik ben benieuwd naar de (eventuele) verfilming van dit deel!

Op de to-do-list

Noorwegen

Het verhaal van een huwelijk

Pijnlijk langzaam en eerlijk beschrijft de verteller hoe zijn huwelijk kapotging – van de eerste scheurtjes tot de definitieve breuk. Als lezer vraag je je regelmatig af: is dit nu wat er echt is gebeurd, of haalt hij zich ook dingen in zijn hoofd?

Rode sneeuw

Rode Sneeuw

Je ziet ze op de mooiste plekken staan als je in Noorwegen op vakantie bent: van die knusse vakantiehuisjes. Maar in dit boek vindt bij zo’n vakantiehuisje een moord plaats. Wat is er precies gebeurd?

Jachthonden van Jorn Lier Horst

Jachthonden

In Jachthonden wordt de rechercheur uit Rode sneeuw zelf een doelwit – maar dan wel van een lastercampagne. Lukt het hem om zijn naam te zuiveren? En wie van zijn collega’s is destijds dan wel over de schreef gegaan?

 

Gard Sveen De Hitte van de Hel

De hitte van de hel

Wat ik me van dit boek vooral kan herinneren, is het Silence of the lambs-gevoel van een monster dat je zelfs in de gevangenis nog het gevoel kan geven dat je niet veilig bent. Brrrrrr!

Denemarken

Meisje zonder huid

Dit boek speelt zich af in Groenland, waar een Deense journalist het verdriet om zijn overleden vrouw probeert te vergeten. Een goede reden om zich vast te bijten in enkele oude en recente verdwijningen.

Noodkreet in de fles

Noodkreet in de fles

Dit boek is ook verfilmd, net als andere boeken uit Serie Q. Persoonlijk vind ik de spanning in de boeken beter te doen dan in de films.

Finland

Helaas, ik heb nog helemaal geen boeken uit Finland gelezen!

Op de to-do-list:

IJsland

Onland Arnaldur Indridason

Onland

Aan dit boek moest ik wel even wennen. Het lezen voelde traag en duister, maar toen ik eenmaal halverwege was, vergrootte dat de spanning alleen maar.

Welke romans uit Scandinavië moet ik lezen?

Nu ben ik heel benieuwd naar jullie tips. Welke romans uit Scandinavië moet ik echt gelezen hebben? Je maakt me heel blij als je jouw favoriete boeken wilt delen in de reacties.

8 thoughts on “Romans uit Scandinavië: mijn Zweedse, Noorse, Deense, Finse en IJslandse leeslijst

 1. Lot says:

  Een roman uit Finland: De tien schrijvers van Laura Witte van Pasi Ilmari Jääskeläinen. Bevreemdend, spannend, licht absurd misschien. Ik vermoed dat het personage van Laura Witte gebaseerd is op Tove Jansson.

 2. Steven says:

  Wat een leuke website Sandra! Ik kijk graag naar Scandinavische series op Netflix. Op dit moment ben ik verslaafd aan de serie Frikjent (Acquitted) Echt een aanrader ook vanwege de schitterende filmbeelden van het Noorse landschap!

 3. Josina says:

  Ik was erg onder de indruk van de trilogie van Elsie Johansson (oa Glazen Vogels). De belevenissen van Nancy – die overigens weinig spectaculair zijn – lieten me niet los, dus ik heb heel wat uurtjes zitten lezen. En ook daarna moest ik nog vaak terugdenken aan dit boek. Ik ben er dus door geraakt.

 4. Veertig dagen zonder schaduw van Olivier Truc vond ik erg goed. Geen Scandinaviër, maar een Fransman. Hopelijk worden de vervolgen ooit nog eens vertaald naar het Nederlands. Ben bang dat dat niet gaat gebeuren.

  Verder Vroedvrouw van Katja Kettu, de boeken van Stefan Ahnhem, Megan Lindholm en Bernard Nordh.

  • Dank je! Ja, van Stefan Ahnhem heb ik Zonder gezicht gelezen, maar het komt er steeds maar niet van om erover te schrijven… Deze namen ga ik onthouden, nogmaals bedankt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.