Scandinavische serie: The Sandhamn Murders

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het was in 2015 niet altijd even warm en droog tijdens onze vakantie in Zweden. Daarom kropen we sommige dagen met zijn allen lekker vroeg de caravan en ons bed in: de kinderen met een boek of spelletje en wij met een van de dvd’s die we hadden meegenomen. Daarbij zat ook de dvd-box van The Sandhamn Murders, oftewel Morden i Sandhamn. Deze box bevatte drie dvd’s met elk één verhaal in drie afleveringen.

De jachthaven van Sandhamn
Sandhamn

De boeken van Viveca Sten

De serie is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijfster Vivica Sten. Haar familie heeft een huis in Sandhamn en ze brengt er al van kinds af aan haar zomers door. Op Wikipedia zag ik dat ze nog meer misdaadverhalen heeft geschreven die zich afspelen in en om Sandhamn: 

2008 – I de lugnaste vatten – vertaald als Stille wateren
2009 – I den innersta kretsen – vertaald als Hogere kringen
2010 – I grunden utan skuld – vertaald als Onschuldig verleden
2011 – I natt är du död – vertaald als Vannacht ben je dood
2012 – I stundens hetta – vertaald als Midzomernachthitte
2013 – I farans riktning – vertaald als Richting het kwaad
2014 – I maktens skugga
2015 – I sanningens namn
2017 – Iskalla ögonblick
2018 – I fel sällskap

De seizoenen en afleveringen van The Sandhamn Murders

De eerste vijf Sandhamn-boeken van Viveca zijn in Zweden afzonderlijk verfilmd als Morden i Sandhamn seizoen I-V:

The Sandhamn Murders seizoen 1 – I de lugnaste vatten/Stille wateren – verfilmd in 2010
The Sandhamn Murders seizoen 2 – I den innersta kretsen/Hogere kringen – verfilmd in 2012
The Sandhamn Murders seizoen 3 – I grunden utan skuld/Onschuldig verleden – verfilmd in 2013
The Sandhamn Murders seizoen 4 – I natt är du död/Vannacht ben je dood – verfilmd in 2014
The Sandhamn Murders seizoen 5 – I stundens hetta/Midzomernachthitte – verfilmd in 2015

In 2018 zijn voor The Sandhamn Murders seizoen 6 nog twee boeken verfilmd, maar ook zes verhalen speciaal voor verfilming geschreven.

In Nederland zijn drie dvd-boxen van The Sandhamn Murders verkrijgbaar, die ook wel als seizoenen worden gezien: 

De serie Sandhamn Murders is trouwens niet alleen verkrijgbaar op dvd, maar ook te streamen op lumiereseries.com.

Seizoen 1: matige recensies

De boeken van Viveca Sten gaan als warme broodjes over de toonbank en de verfilmingen zijn gemaakt door niemand minder dan de makers van The Bridge. Toch was ik persoonlijk niet echt enthousiast over het verhaal en de personages. En ik blijk niet de enige…

Waarom ik het niet zo geweldig vond? Een paar voorbeelden.

Ik vond de personages te oppervlakkig om sympathiek te zijn. Rechercheur Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) laat zijn jonge collega Carina Persson (Sofia Pekkari, een bekend gezicht uit Wallander, Irene Huss en Arne Dahl) behoorlijk stikken in het eerste verhaal. Zijn tegenspeelster Nora Linde (Alexandra Rapaport), die net als Viveca Sten juriste is, lijkt aan het begin van het verhaal wel heel makkelijk haar man te dumpen als ze haar oude schoolvriend tegenkomt. In de volgende afleveringen wordt haar man steeds meer neergezet als een bullebak, om de breuk logischer te maken.

Ook het politiewerk vond ik niet bepaald overtuigend. In de tweede serie geeft Thomas zelfs zomaar vertrouwelijke financiële gegevens aan Nora, met de vraag of zij er iets uit kan halen. Ik mag toch hopen dat bewijsmateriaal in het echt niet zomaar door politiemensen aan burgers wordt verstrekt, ook al hebben ze bij elkaar op school gezeten. Onbegrijpelijk ook dat personages, als ze dan eenmaal hebben uitgevogeld wie die meedogenloze moordenaar is, er vervolgens in hun eentje op af besluiten te gaan.

Boeken en latere seizoenen beter?

Ik heb de boeken niet gelezen, dus ik weet niet of deze dingen bij Viveca Sten vandaan komen, of er (deels) bij de verfilming zijn ingeslopen. En natuurlijk is mijn beleving van de serie heel persoonlijk. Toch zie ik in recensies terug dat ook anderen vinden dat deze serie de diepgang van andere Scandnavische series mist en dat de nadrukkelijke romantische rode draad wel echt iets is waarvan je moet houden. Oppervlakkig en niet echt spannend zijn opmerkingen die vaak terugkomen in reviews. De serie scoort dan ook maar een 6,6 (van de 10) op IMDb. Ik ben dus niet de enige 🙂

Ik begrijp van mensen die de boeken hebben gelezen dat de boeken beter zijn dan de verfilming. Dat vind ik positief en maakt me nieuwsgierig. Nog een pluspuntje: ik vond Thomas in de loop van seizoen 1 wel sympathieker worden èn hij krijgt een collega die beter tegen hem opgewassen lijkt. Het kan dus heel goed zijn dat seizoen 2 en 3 beter zijn. Dat lees ik ook terug in recensies van mensen die alle seizoenen hebben gezien. Het wordt beter!

Bakkerij in Sandhamn

Kijken vanwege het landschap

Er is sowieso één reden waarom ik toch ben blijven kijken: die adembenemend mooie Stockholm-archipel. Die komt uitgebreid in beeld en dan voel ik weer hoe het was om daar over de rotsen te wandelen, tussen de eilanden te varen en de vuurtoren van Huvudskär te beklimmen. Tijdens mijn bezoek aan de Stockholm-archipel maakte ik op de laatste dag een boottocht tussen de eilandjes en lunchte ik onderweg in Sandhamn. Alleen al het terugzien van de archipel en Sandhamn in de serie maakte het kijken de moeite waard. Daarnaast gaan de hoofdrolspelers regelmatig even naar ‘de stad’ – Stockholm dus. Dat is ook geen straf om naar te kijken. Al met al denk ik toch maar dat ik ook seizoen 2 en 3 moet gaan bekijken. 

34 thoughts on “Scandinavische serie: The Sandhamn Murders

 1. Peter Pourchez says:

  Hoi Sandra, wij hebben seizoen 2 en 3 bekeken en zijn, gegrepen door de prachtige beelden van de Zweedse archipel, nu begonnen aan de eerste reeks (via Netflix). En ik moet zeggen dat ik jouw mening wel deel. Ook ik vond met name Nora in de eerste aflevering veel oppervlakkiger en neigde mede door de omgeving, naar ‘n verfilming van ‘n boek uit de Bouquetreeks, waar toevallig ook een moord in gebeurt. Bovendien gaat het oplossen van de moord soms met grote passen en onlogische ontwikkelingen. Dat Thomas en Nora in de tweede en derde serie maar niet tot elkaar komen, is waarschijnlijk een reden om nog meer vervolgseries te kunnen blijven maken. Dit zie je trouwens ook terug in Flikken Maastricht, waarin Floris en Eva al 13(?) seizoenen achter elkaar aan lopen om elkaar vervolgens weer af te stoten…
  De tweede en derde serie van Sandhamn Murders zijn wel beter, worden karakters, persoonlijke verhaallijnen en moordzaken wel iets meer uitgewerkt. De eerste serie zullen we zeker wel afkijken, al was het maar om te blijven genieten van de prachtige Zweedse natuur.

 2. Hannelore says:

  Wij kijken met zeerveel plezier naar de ze serie, vooral ook omdat alles zo smaakvol is aangekleed. De huizen zijn prachtig, de natuur, het klopt allemaal. Wie zijn de ontwerpers van de klesding b.v. Niemand die met een lelijk of aftands bloesje of broek rondloopt.

  • Fijn dat jij op deze manier zo van deze serie kan genieten! Ik vind wat je zegt heel interessant, want dat is misschien wel precies wat er bij mij voor zorgde dat ik de serie niet leuk vond. Ik vind het juist zo fijn dat uiterlijk niet zo belangrijk lijkt te zijn in Zweden. Veel mensen lopen (buiten de steden in ieder geval) rond in makkelijke (outdoor)kleren. Schijnt de zon, dan zie ik Zweedse vrouwen in alle soorten en maten gewoon in hun bh voor de tent of caravan zitten. Dat gebrek aan schone schijn is voor mij een van de grote voordelen van Zweden, maar ik begrijp ook dat dat heel persoonlijk is.

 3. Mila says:

  Erg leuke serie. Ben nu halverwege en het verveeld nog lang niet. Ik heb iets met scandinavische politie series. Zijn altijd erg goed. 1 Ding bleef wel heel erg hangen tijdens het kijken naar de Sandhamn Murders, ik ben ws de enige die dit heeft, maar elke keer als ik Nora (Alexandra Rapaport) zie in dat kust/eiland stadje, dan krijg hele sterke Olivia Lockhart/Cedar Cove vibes. Beiden fietsen het stadje rond met hun fiets. 🙂

 4. Hedwig says:

  Hallo allemaal,

  Ik heb nu drie afleveringen gezien van deze serie en is het best een leuke detective. Zoals verderop hierboven beschreven, geen Amerikaanse toestanden en niet onrealistisch.
  Gewoon een simpel verhaallijn met mooie beelden en een goede cast en waar je zeker niet weet wie de moord heeft gepleegd.
  Top.

    • NPO heeft eerst de oudere seizoenen uitgezonden en is nu (dacht ik) bezig met seizoen 3. De serie is ook op dvd verkrijgbaar bij bol.com. Links naar de betreffende pagina’s van NPO en bol.com staan in de blogpost.

    • Christina says:

     Ja je kunt alle 3 seizoenen op netflix zien, vind het zelf erg leuk!! En wat ik leuk vind is de humor, er zitten stukjes in waar ik erg om moet lachen en het blijft boeiend.

 5. Rob says:

  Wij hebben genoten van de eerste serie Sandhamn Murders. Inderdaad komt dat vooral door de prachtige beelden van de schitterende omgeving. De verhaallijn zelf? Wel onderhoudend. Mijn vraag is of er meer van dit soort Scandinavische detectives zijn met van die prachtige beelden.

  • Maria says:

   Ha Sandra,
   vanavond op NPO 3 wordt Sandhamn 3 herhaald. Ik kijk ook vooral vanwege de wonderschone, Zweedse archipel dan voor het verhaal en de ontknoping zélf, áls ik al kijk! Fijn weekend, god helge!

   • Beetje late reactie van mij maar bedankt voor de tip, Maria! Ik heb ergens gelezen dat seizoen 2 en 3 wel beter zijn dan het eerste, dus misschien ga ik wel kijken.

  • Maria says:

   Het eerste dat mij te binnen schiet, zijn de verfilmingen van de boeken van Henning Mankell. Let wel: in de Zweedse versie met Krister Henriksson in de hoofdrol. Mooie beelden van Ystad, het zuiden van Zweden, aan het strand waar hij woont, in de serie althans!
   Er is ook een Engelse variant met Kenneth Bragan in de hoofdrol, voertaal Engels en voor mij daardoor niet aantrekkelijk.
   Er is zoveel aanbod qua Scandinavische films en series, voor wie er oog voor heeft. Ik vond de serie Rebecca Martinsson kort geleden op de Ned. tv ook mooi qua natuur. Als ik het me goed herinner in en om Kiruna, Zweden, in het Noorden dus, geldt als Zweeds Lapland.

 6. Doortje says:

  Zowel de boeken gelezen als de serie gezien. De boeken geven wel even een ander beeld weer over de relaties onderling. In de serie is alles wat oppervlakkig aangaande onderlinge verhoudingen.
  Desalniettemin heb ik van de serie genoten wel met een lichte terleurstelling. Ben een fan van Scandinavische series.

 7. Sandrina says:

  Na ja, wat een bizarre reactie op het gedrag van Nora Linde in de serie:

  “Zijn tegenspeelster Nora Linde (Alexandra Rapaport), die net als Viveca Sten juriste is, lijkt wel heel makkelijk haar man te dumpen als ze haar oude schoolvriend tegenkomt. Vervolgens weet ze het ook nog eens zo te draaien dat de breuk zijn schuld is.”

  Het is overduidelijk een ongelukkig huwelijk met een agressieve autoritaire man (Hendrik), die haar ook nog eens rondcommandeert. Vind je het gek dat ze valt voor de charmes van een oude jeugdvriend, waar het zowiezo niks mee wordt?

  Dat er nog mensen zijn die zoiets een huwelijk noemen…

  • ton says:

   Precies! Dat dit je ontgaat en dan ook nog een negatieve rcensie geeft!
   Slaat haar in het gezicht en zij moet dat prima vinden?

  • Maria says:

   Ook in dit opzicht is de serie behoorlijk authentiek: huiselijk geweld scoort behoorlijk hoog in Scandinavië, in dit geval Zweden.
   De cijfers liggen vele malen hoger dan in Nederland en ondanks goede zorg, onderwijs, sociale voorzieningen in het Noorden, is het verbijsterend. Dat is de achterkant van de landen daar, die men nooit meeweegt in de z.g. lijstjes van “geluk, welvaart en gelijke kansen voor ieder”. Tussen aanhalingstekens wat mij betreft, want velen zijn hiervan uitgesloten.
   Daarom sla ik deze getallen altijd over, omdat ze niet écht zijn en lees ik nooit thrillers en krimi’s uit het hoge Noorden, maar verklaart het wellicht zoveel schrijvers van deze donkere boeken uit die landen. Sinds enkele jaren wordt er in de landen zelf onderzoek naar gedaan, ik weet bijv. van de universiteit in Lund, Zweden. Ondanks dat vind ik de serie “Sandhamn” qua natuur mooi om naar te kijken, net als Fjällbacka!! en ben blij in Nederland te wonen en Nederlandse te zijn. Lykke til!

 8. Guy Masure says:

  Met groeiende belangstelling heb ik op de KRO-NCRV twee afleveringen gezien van de Sandhamn Murders. Deze serie is meer dan een verademing naast de modale Amerikaanse detective serie. Wat een mooie beelden, wat een natuurpracht en welke goede vertolkingen van Thomas Andreasson en niet te vergeten de méér dan charmante Nora Linde. Wauw wat een vertolking van haar; ik ben echt weg van die vrouw. De verhaallijnen kunnen hier en daar een klein beetje correcter – maar dat doet geen afbreuk aan deze mooie serie. Ik zag Scandinavië nooit zitten – mijn hart lonkt naar het Mediterrane Zuiden – maar nu krijg ik opeens wel zin in Zweden (in de zomer tenminste)
  Nu nog de boeken lezen als volgende stap. Sandra, ik wens je nog veel succes bij alles wat je doet.
  In spirit zijn we allen één!

 9. Jan Koelemeij says:

  Ik ken de boeken niet en de serie kon ik ook niet. Ik zag dat er vorige week elke dag een aflevering kwam. Ik heb er toen eentje opgenomen om te kijken of het wat is.
  En ik was blij verrast. Gefilmd in een prachtige omgeving en geen Amerikaanse toestanden met snelle beelden of veel geschiet.
  Gewoon een echte detective waarbij je als kijker niet van te voren weet wie de dader is.
  En de rechercheurs zijn geen superhelden, maar gewone mensen.
  Over het politiewerk kun je bedenkingen hebben, maar dat is bij Amerikaanse series nog veel erger.
  De serie doet me een klein beetje denken aan de Oostenrijkse serie SOKO Kitzbühel, dat zich afspeelt in de gelijknamige wintersportplaats en waar werk en privé ook door elkaar lopen.

 10. Bert says:

  Gisterenavond de eerste en vanavond de tweede aflevering gezien van de Sandhamn Moorden. Wat een prachtige opnamen. Noorse series vind ik vaak triest en grauw, bij deze serie wil ik meteen naar Zweden, naar Stockholm, naar Sandhamn. Wat een prachtige beelden. Natuurlijk kun je een beetje kritisch zijn over het gedrag van Thomas (uitlenen van het stickje), maar in de meeste series vind je soortgelijke foutjes tot soms fouten. En soms duurt de oplossing heel lang en ontstaat die onverwacht snel. En voor mij als man: wat een prachtvrouw is Alexandra Rapaport. Ze lijkt op een oude Italiaanse vriendin van mij. Haar expressievermogen: een genot (en ‘haar’ slaat hier zowel op Alexandra als op mijn ex-vriendin). Alexandra maakt de serie het kijken meer dan waard. Ik vermoedde meteen Italiaans bloed. Wat fijn dat wikipedia er is. Het klopt.

 11. Maria says:

  Nu ik afleveringen van de Sandhamnserie heb gezien, is er vooral op mijn netvlies blijven staan, hoeveel welgestelde, goed doorvoede Zweden met strandhuis en goede baan in de stad, ik in de serie voorbij heb zien komen, in elke aflevering velen en eigenlijk vond ik dat deze week veel te gepolijst worden. Vrouwen die zó uit een modeblad zijn weggelopen, mannen die veel status
  “uitstralen” en daar hun zelfvertrouwen aan ontlenen.
  Ik weet, dat het verfilmingen zijn van de boeken van Stern, dus dat is dan onontkoombaar, maar ik merkte hoe saai ik dat eigenlijk vond, zó gladjes, op elke moord na natuurlijk.
  Buiten kijf hoe mooi de natuur is, maar één type Zweed, sprong er wel uit, zoals ik al schreef. En het leven in Zweden, vooral in de grote steden, is pijnlijk anders. Elke grote stad heeft een aantal wijken/getto’s vol allochtonen, zonder baan, toekomst, perspectief, doen niet mee aan maatschappij en economie, de onderklasse. Stine Jensen heeft met haar documentaire en boek
  “Licht op het Noorden” heel goed aangetoond, dat elk land meerdere gezichten heeft, ook Zweden.
  Dan kijk ik toch liever naar de Noren, Varg Veum, bijvoorbeeld, die elke keer nét het vege lijf kan redden bij zijn acties. Ik hoor Bergens dialect, zie vissers, vrachtwagenchauffeurs, junks, ontspoorde scholieren, gewoon een dwarsdoorsnede van de maatschappij en een mensenheld die onvervalst vloekt in het Noors (en ook dan vind ik Noors prachtig), als hij gefrustreerd is, zoals een echt mens.

 12. Maria Thomas-Franssens says:

  Ik heb eerst de boeken gelezen en die zijn mijns inziens veel beter dan de TV-serie. Natuurlijk speelt je eigen fantasie ook een rol maar in de series zijn karakters veranderd en sommige dingen ‘sensationeler’ gemaakt. Voor mij mogen ze ook wat meer van de omgeving laten zien zodat je een goed idee krijgt van de vele eilanden. Misschien dat als je Zweeds kunt lezen er nog meer verschillen zijn. Heb wel eens boeken gelezen in vertaling die nogal anders waren dan het origineel (dat ik dan ook gelezen heb maar dat betrof Engels of Frans, geen Zweeds). Groetjes, Maria

 13. Maria says:

  Wat jij met Zweden hebt, heb ik dus met Noorwegen, maar globaal ben ik dol op heel Scandinavië en daarom heb ik gisteravond de eerste aflevering gekeken op de Ned. televisie.
  Ben het dus helemaal eens met je: de natuur is schitterend, de verhaallijnen niet helemaal geloofwaardig. Langer dan een uurtje hield ik het niet vol.
  Ik kijk graag naar series die zich in deze gebieden afspelen, maar de thrillers lees ik nooit, wel andere Scand. fictie. Maar een streling voor het oog is deze serie wel! Lykke til!

  • Noorwegen is ook echt schitterend, ik begrijp je heel goed 🙂 Heb je toevallig de Noorse serie Acquitted gezien? Schitterende beelden van de Sognefjord…

   • Maria says:

    Goedemorgen!
    Nee, die serie ken ik niet, maar ik kijk ook geen Netflix, is dat het?
    Bij Sognefjord komt dit fjord direct weer op mijn netvlies, twee jaar geleden een cruise gemaakt.
    Ik woon n.l. aan de Maas in Rotterdam en besloot ook eens op zo’n boot te stappen, die ik altijd
    langs zag komen. Bleek heel erg hip te zijn, beslist niet voor welgestelde bejaarden wat ik altijd dacht en ongekend mooi! Ik ga de serie wel even opsnorren. Dank voor de tip!

    • Goedemiddag Maria, ik had Acquitted op dvd. Ik weet eigenlijk niet of hij op Netflix staat. Wat leuk dat je in Rotterdam aan de Maas woont. Ik ben opgegroeid tussen Rotterdam en Dordrecht, heb aan de Wytemaweg op school gezeten en later nog in Zevenkamp gewoond. Ik vind het nog altijd een fijn gevoel als ik weer eens in Rotterdam ben, blijft toch een beetje mijn stad.

     Vorig jaar heb ik een cruise gemaakt en ik was ook positief verrast.

 14. Anita says:

  Beste Sandra,
  Vandaag heb ik de eerste aflevering van de Stille wateren gezien. Het boek is meer waarheidsgetrouw dan de aflevering. Nora heeft altijd contact gehouden met Thomas en zij hebben gewoon een platonische relatie wat Henrik, de man van Nora niet leuk maar heeft zich erbij neergelegd in de loop van de jaren. Wat ook duidelijk naar voren komt in alle opvolgers van Stille wateren. Viveca heeft ook een aantal facetten niet goed onderzocht wat betreft de diabetici van Nora en dit is precies overgenomen door de scriptschrijvers wat erg jammer is. Want dit hadden zij beter kunnen doen. Wat het bijzondere is bij deze schrijfster is, is dat zij 3 verhaallijnen naast elkaar beschrijft. Het verhaal van Nora, die van Thomas maar ook die van de dader. Het is wel bizar dat uitgerekend altijd ergens Nora als buitenstaander c.q. Juriste in het boek in het onderzoek wordt betrokken masr is het natuurlijk ook fictie.

  • Maria says:

   Ja, dank je wel, ik heb de dvd al bij bol.com gezien en een trailer bekeken, want ik ken bokmål en geen nynorsk en de serie is in het Noors dat ik ken, bokmål, gelukkig!
   Zoals je wellicht weet worden er in Noorwegen drie talen gesproken, afh. van de streek, ook nog Sápmi van de Sami. Niet veel anders dan in Zweden: in het Noorden Fins, daar wonen veel Finnen en verder Zweeds en Sápmi.
   De Wytemaweg hier in Rotterdam weet ik wel, die ligt aan de andere kant van de Maas, waar metrostation Dijkzigt is, het ErasmusMC.
   Daar zijn inderdaad veel scholen. Ik hou erg van de dynamiek van de stad, maar als ik weer terug ben uit Noorwegen, op de fiets hier door het drukke verkeer, denk ik weleens: wat doe ik hier? zó hectisch, vieze lucht enz. Dat zul jij wel met Zweden hebben: vooral het platteland van Zweden vind ik weergaloos mooi en de scherenkust, waar sommige series zijn opgenomen, zoals Fjällbackamörden. Hilsen, ha det!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.