Op zoek naar de kenmerken en grote namen van Scandinavisch design

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Hoewel ik eigenlijk helemaal niks wist over Scandinavisch design, raakte ik er steeds nieuwsgieriger naar tijdens mijn stedentrip Helsinki. Ik besloot me er eens wat meer in te gaan verdiepen en neem jullie de komende tijd graag mee op mijn zoektocht naar de kenmerken en grote namen van Scandinavisch design.

Overal design in Helsinki

Helsinki was echt een winterwonderland, dus ik heb veel gewandeld door de stad. Onderweg kwam ik allerlei mooie gebouwen tegen. Ik werd me er steeds bewuster van dat design, zeker in Helsinki, eigenlijk overal is. Ik bezocht onder andere de academische boekhandel Akateeminen Kirjakauppa en het Iittala & Arabia Design Centre. Onderweg zag ik nog veel meer mooie gebouwen. Zo kreeg ik tijdens mijn verblijf steeds meer interesse in Scandinavisch design.

Voordat ik terug naar huis vloog, ben ik nog even teruggelopen naar de boekhandel om het boek Interior Inspiration Scandinavia te kopen. Ook kocht ik dit boek over Alvar Aalto. Met een rugzak vol design vloog ik terug naar Nederland.

Scandinavisch design

Eerste kennismaking

Terwijl ik in het vliegtuig zat, begon ik te bladeren in Interior Inspiration Scandinavia. Het boek was voor mij een ideale kennismaking met Scandinavisch design. Niet voor niets staat op de voorkant: “Everything you need to know about the history of Scandinavian design; its biggest names and their iconic pieces; the key components of Scandinavian style”. Het boek zit als volgt in elkaar:

 • In de inleiding worden al kort enkele belangrijke eigenschappen van Scandinavisch design genoemd: het moet praktisch, duurzaam en mooi zijn, en het liefst toegankelijk voor een breed publiek.
 • The Scandinavian Philosophy noemt elementen als de hang naar de natuur en hygge.
 • In What is Scandinavian Design? worden de eerder genoemde kenmerken verder toegelicht.
 • The Golden Age of Scandinavian Design vertelt over de wereldwijde doorbraak van deze stijl tussen de jaren 30 en 60 van de twintigste eeuw.
 • Vervolgens worden de unieke kenmerken van de landen Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland uitgelicht.
 • Dan volgt een overzicht van belangrijke ontwerpers, merken en producenten, met foto’s van tijdloze en wereldberoemde ontwerpen.
 • Het volgende hoofdstuk had ik aan het begin van het boek verwacht: kernmerken van Scandinavisch design. Genoemd worden: veel hout, zwart/wit en pastelkleuren, geometrische patronen en grafische prints en dierenvachten.
 • Als aanvulling hierop worden 10 tips gegeven om Scandinavisch design te herkennen.
 • Ten slotte staan er nog 30 doe-het-zelf-projecten in het boek. Hiermee kun je zelf die Scandinavische stijl creëren. Zelf zal ik me er niet zo snel aan wagen, omdat ik last heb van twee linkerhanden. Maar aangezien Scandinavisch design behoorlijk prijzig kan zijn, vind ik het wel een heel leuk idee om ideeën in het boek op te nemen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Hebberig en vrolijk

Om eerlijk te zijn werd ik tijdens het lezen al snel een beetje hebberig. Het zag er allemaal zo mooi uit – ik wilde mijn hele huis wel opnieuw inrichten! Van al die mooie interieurs krijg ik een vrolijk, fris en opgeruimd gevoel. Dat komt natuurlijk goed van pas tijdens de donkere winterdagen in het hoge Noorden, maar ik wat mij betreft kunnen we hier in Nederland ook wel wat van die frisheid en sierlijke eenvoud gebruiken. Je ziet dan ook dat Scandinavisch design ook in Nederland behoorlijk populair is. Heb je bijvoorbeeld het interview met Ingrid van webshop uit ‘t Noorden al gelezen?

Meer over Scandinavisch design

Na deze eerste kennismaking wil ik meer weten. Hier lees je alvast het verslag van mijn bezoek aan het Iittala & Arabia Design Center in HelsinkiZijn er merken waarover jij graag meer wilt weten?

3 thoughts on “Op zoek naar de kenmerken en grote namen van Scandinavisch design

 1. Birit Keva says:

  Akateeminen kirjakauppa, Iitala and Arabia and Alvar Aalto …You have Good taste :)!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.