Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Scandinavisch eten in Nederland wordt steeds makkelijker nu de Scandinavische keuken alsmaar bekender en populairder wordt. New Nordic Cuisine past met veel biologische, plaatselijk geteelde ingrediënten dan ook helemaal in de huidige trend van gezond en duurzaam eten. Maar ook van minder gezond eten houden de Scandinaviërs wel. Ze hebben er zelfs speciale feestdagen voor, zoals kanelbullens dag en vaffeldag.

Eigenlijk is Scandinavisch eten te lekker om er alleen op vakantie van te genieten. Het is dan ook maar goed dat er ook Scandinavische cafés en restaurants in Nederland zijn. Zo kun je toch af en toe een kaneelbroodje of smørrebrødje eten.

Hieronder heb ik de Scandinavische cafés en restaurants die ik ken op een rijtje gezet. In veel ervan ben ik geweest, in andere (nog) niet. Ken jij ze allemaal al?

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

De kookstijl in restaurant Frisk aan het Spaarne in Haarlem is helemaal gebaseerd op de Nordic Kitchen. Frisk betekent dan ook vers in het Deens. Lees hier het verslag van mijn bezoek aan Frisk.

Frisk aan het Spaarne in Haarlem

FIKA in Nijmegen

Inwoners van Nijmegen hebben geluk: ze kunnen Scandinavisch eten en drinken bij FIKA. Het verslag van mijn heerlijke lunch daar lees je in deze blogpost over FIKA.

FIKA in Nijmegen

Scandinavische lunchrooms in Utrecht

In Utrecht kun je voor zover ik weet op 4 plekken terecht voor Zweedse lekkernijen:

 • Carla’s Conditorie: de vrolijke menukaart van Carla’s Conditorie is Scandinavisch georiënteerd en bevat onder andere koekjes en taart, tunbrödsrulle en smörrebröd. Carla’s Conditorie maakt ook smörgåstårta en smushi (een combi van smörgåstårta en sushi). Meer over deze leuke plek lees je in mijn blogpost over Carla’s Conditorie.
Carla's Conditorie in Utrecht
Broodnodig in Utrecht

Knøss in Alphen a/d Rijn

Ik moet ook gauw eens naar Alphen a/d Rijn, want daar is aan de Rijnkade Knøss geopend.

Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam

Als ik in Amsterdam ben, zit mijn dag vaak vol met afspraken. Toch is het me inmiddels gelukt om deze Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam te bezoeken:

 • GåRD Nordic Kitchen: Zweedse gehaktballen, Noorse kabeljauw, Deens smørrebrød… En daar dan samen met vrienden of familie van genieten. Een verslag van mijn bezoek vind je in deze blogpost over GåRD Nordic Kitchen.
Gard Nordic Kitchen Amsterdam
 • Scandinavian Embassy: koffie is heel belangrijk op The Scandinavian Embassy. Voor daarbij is er Scandinavisch lekkers van Rikard Andersson. Lees er meer over in deze blogpost over Scandinavian Embassy.
Scandinavian Embassy in Amsterdam
Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Bøg in Den Haag

Hier kwam ik langs tijdens mijn rondje langs Scandinavische winkels in Den Haag. Het deed me op het eerste gezicht erg denken aan het restaurant in Kopenhagen waar ik een heel bijzonder diner beleefde. Op de bucketlist: oppas regelen en eten bij Bøg.

Scandinavisch restairant Bog in Den Haag

Scandinavisch dorp bij Groningen

Aan het Paterswoldsemeer bij Groningen ligt een compleet Scandinavisch dorp met daarin restaurant Elanderhus (eerste zaterdagavond van de maand smörgåsbord!), servies en meubels van Scandinavische merken, 16 Finse blokhutten om in te overnachten en een Finse sauna. Je leest er meer over in deze blogpost over het Scandinavisch Dorp.

Restaurant & vakantiepark Klein Finland in Wagenborgen

Dit restaurant biedt helaas geen Finse keuken: het gaat er hier meer om dat alles in Finse sferen is. Kijk maar eens op de website van restaurant Klein Finland. Overnachten kan in de chalets of op de campingplaatsen van vakantiepark Klein Finland.

Rå in Groningen

Ook in Groningen: biologische saladebar Rå.

Matbar in Zwolle

Je kunt sinds 2018 ook terecht bij Matbar in Zwolle, een eetcafé met een Scandinavische inslag.  Ik ben zo benieuwd!

Fika Company in Zutphen

Fika Company is sinds april 2017 gevestigd aan de Groenmarkt 32 in Zutphen. Ik ben er nog niet geweest.

The natural kitchen & FIKA in Enschede

Op de bucketlist in mijn eigen stadje: The natural kitchen & FIKA met gerechten uit Zweden èn Noord-Amerika.

Røllesmølle in Hengelo

En ook dicht bij huis (voor mij dan) Røllesmølle in Hengelo. Ik ben vooral benieuwd naar het fika-läckers.

Catering en kookworkshops van Northern Delight

Als je Scandinaviëfan bent, heb je vast wel eens het lekkers van Northern Delight geproefd. Op Scandinavië-XL at ik bijvoorbeeld de lekkerste prinsessentaart ooit bij de uit Zweden afkomstige Ingrid. Ze geeft ook kookworkshops en deelt recepten op haar website. Daar lees je meer over in deze blogpost over de Scandinavische kookworkshop die ik volgde bij Northern Delight.

Zweedse-kookworkshop-soep

Andere Scandinavische catering

Ook Malin’s Delicatessen en De Noorman in Deventer verzorgen Scandinavische hapjes.

Nordic Delikatesser

Een echte aanrader als je thuis Scandinavisch wilt koken en/of eten is Nordic Delikatesser. Hier kun je (online of in de winkel in Arkel) Noorse, Zweedse, Deense en Finse delicatessen kopen, maar ook nonfood-artikelen. Op Scandinavië-XL at ik Zweedse tapas (Zwapas) bij ze 🙂

Zwapas van Nordic Delikatesser
Zwapas van Nordic Delikatesser

Ikea

Natuurlijk kun je ook Zweedse balletjes eten bij IKEA. De sfeer en smaak van het eten zijn niet te vergelijken met wat hierboven staat, maar toch mag IKEA niet ontbreken in dit lijstje. Bovendien is IKEA een uitstekende plek om ingrediënten te kopen voor als je zelf Scandinavisch gaat koken.
Vlierbessensiroop bijvoorbeeld, of Zweedse kaas en mosterd. Ook gebak voor een fika thuis ligt volop in de vriezer, net als tunnbröd en mjukkaka.

Of je koopt gewoon de Deense en Zweedse levensmiddelen die inmiddels ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn.

Je kunt dus best Scandinavisch eten in Nederland, al smaakt het in Scandinavië toch het allerbest dankzij het landschap en vakantiegevoel. Maar de tijd tussen mijn vakanties naar Scandinavië kom ik zo wel door.

19 thoughts on “Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

 1. Maria Vrijsen says:

  Is de winkel van Coos de Wit in Alkmaar al genoemd. Een prachtige Scandinavische woonwinkel.

 2. Alice says:

  De Noorman in Deventer kan er ook nog wel bij!

 3. Mijn man en een patner zijn net een Fins restaurant begonnen. In Wagenborgen, noord Groningen.
  Ons restaurant heet: ‘ Restaurant Klein Finland ‘
  En is gelegen op het gelijknamige vakantie park Klein Finland. Het gehele park is in finse stijl. Zowel de chalets als het restaurant zelf. Naast finse hapjes kan je hier ook andere gerechten nuttigen.
  Kom gauw eens langs!

 4. Roald van Elswijk says:

  Ken je Broodnodig, in Utrecht? Wanneer ik in Utrecht ben, ga ik daar altijd even naartoe.

 5. Maria says:

  In mijn stad Rotterdam zou je beslist een of meer Scand. restaurants verwachten, met die Deense, Noorse, Zweedse, Finse -heb ik ze allemaal genoemd?!- gemeenschappen en kerken, maar ik kwam bedrogen uit.
  Op de jaarl. kerstmarkten is wél van alles in te slaan, maar de rest van het jaar helaas niet, of alleen online. Wat dat betreft scoren Amsterdam en Utrecht beter, lees ik hier.

  Het enige restaurant dat ik ken is “Fjord, eat en drink” (spise og drikke, is dat in het Noors)
  op de Blaak, hartje centrum en de eigenaars zijn geen Scandinaviërs, een deel van de brigade is Aziatisch, maar zijn mensen die van Scandinavië houden. Zij voeren ook geen Scandinavische keuken, geven ze online aan. Dat is de reden dat ik er nog niet ben geweest.
  Dan ga ik maar over tot de gravad lax, die ik zelf in een Ned. supermarkt kan kopen.
  Het woord “gravad” dat “begraven” betekent, dus begraven zalm.
  Vissers in Noorwegen begroeven de gevangen, verse zalm in het zand aan de kust vroeger, na deze gezouten te hebben en lieten hem zó licht rijpen, met stenen erop om het vocht eruit te krijgen. Tegenwoordig doen Scandinaviërs het anders, laten het rijpen in de koelkast met een zware pan erop. Het is een klassiek kerstgerecht, maar dat hoeft niet.
  Tegenwoordig is het ook een manier van marineren met dille en dan heel dun snijden als aperitief. In mijn keuken is het een hoofdgerecht met een lekkere salade. God mat!

 6. marloes says:

  Fika in Nijmegen vind ik persoonlijk tegen vallen. Ik heb laatst hun menukaart gezien en toen stonden er bar weinig Scandinavische gerechten op.. :/

  • Oh wat jammer! Toen wij er waren bestond de menukaart grotendeels uit heel veel variaties smörrebröd. Ook zag ik kaneelbroodjes en een ontbijt met skyr. Wat ik ook erg leuk vond, is dat er ook Zweedse drankjes op de menukaart stonden. Maar misschien verandert de menukaart van tijd tot tijd. Wij waren er in november 2015, en jij?

 7. Hmm, ik heb vanavond niet zo lekker gegeten en nu heb ik dus trek! Haha. Het ziet er heerlijk uit. Sid en Liv staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik moet echt weer eens naar de andere kant van het land. Of toch maar eerst in Amsterdam beginnen? Ik ken alleen de Ikea, en daar word ik niet gelukkig van. Nouja, ik herinner me dat ik er ooit wel een heel lekker plat taartje at.

  • Nijmegen is wel een erg leuke stad en dan ook nog Sid&Liv en Fika… Amsterdam misschien in combinatie met een van de bloggersevents in maart?

 8. Mariëlle says:

  Ik wist heel niet dat er ook een scandinavische eetbar in Utrecht zat. Wat leuk! Maar een keer naartoe gaan dan.

 9. Wat een super overzicht! Toevallig laatst weer inkopen gedaan bij Ikea. De Noorman in mijn eigen woonplaats wil ik nog steeds een keer heen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.