Scandinavische evenementen in november 2017: Lumière Crime Festival en meer

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Net als in oktober zijn er ook allerlei leuke Scandinavische evenementen in november: bijvoorbeeld het Lumière Crime Festival. Daarnaast wordt het eind november alweer tijd voor de Scandinavische kerstmarkten in Nederland. Hieronder lees je er meer over.

4 november 2017: Inloopdag Laps Wintersportavontuur

Van 13.00-18.00 uur ben je van harte welkom op de inloopdag van Scandinavian Wintersports aan de Sluispolderweg 11a17 in Zaandam. Er wordt dan voorlichting gegeven over deze reis. Elk uur zijn er presentaties en je komt alles te weten over bijvoorbeeld kledingtips voor winters Lapland.

Lees hier mijn 10 redenen voor een reis naar Lapland

8-12 november 2017: Noordelijk Film Festival

Op dit filmfestival draaien niet alleen Scandinavische films, maar wel veel. Je kunt er onder andere komen kijken naar Du Forsvinder, Borg/McEnroe, The Square en Verdwijnen. Maar het programma is veel uitgebreider dan dat. Je vindt het op de website van het Noordelijk Film Festival, waar je ook informatie over de kaartverkoop vindt. Er komen ook filmmakers op bezoek, onder wie de IJslandse regisseur Sævar Guðmundsson en Milja Mikkola, programmeur van het Midnight Sun Film Festival in Fins Lapland.

 

Zaterdag 18 november 2017: Noorse truiendag

Op deze Noorse truiendag kun je van 11.00 tot 16.30 uur van die heerlijke Noorse truien komen passen in de Herberg van Paulus (Stationsweg 16) in Baarn. Er is volop gratis parkeerplaats en de herberg ligt op minder dan 10 minuten lopen van het station.

Zaterdag 25 november 2017: Scandinavië Informatiedag

Deze Scandinaviëdag wordt georganiseerd door Norge Reiser en Averesch Campers. Ook is het team van Landvergnügen aanwezig om je te informeren over de mogelijkheid om (op weg naar het noorden) 24 uur lang je camper, kampeerbus of caravan neer te zetten bij boerenbedrijven in heel Duitsland. Tijd en plek: van 10.00 tot 16.00 bij Averesch Campers aan de Kalanderstraat in Rijssen.

Zondag 26 november 2017: Lumière Crime Festival

Niet in Utrecht dit jaar, maar in Rotterdam! Op 26 november van 9.30-21.30 uur staat KINO Rotterdam helemaal in het teken van Nordic Noir. Dit is alweer zesde editie van het Lumière Crime Festival met de hele dag Scandinavische misdaadseries op het grote witte doek en Q&A-sessies met de acteurs en makers. Stine Jensen presenteert de dag. 

Dit jaar zijn (onder voorbehoud) de eerste afleveringen te zien van de volgende nieuwe misdaadseries:

  • Alex: een miniserie over de keiharde en corrupte agent Alex die besluit de onderwereld vaarwel te zeggen nadat hij per ongeluk zijn partner heeft neergeschoten. Maar lukt dat wel?
  • Monster: in deze serie wordt een religieuze gemeenschap in het noorden van Noorwegen geteisterd door een reeks gruwelijke moorden. Politieagent Hedda Gilbert krijgt de zaak toegewezen, maar moet wel samenwerken met Joel Dreyer, een toprechercheur uit Oslo. 
  • Stella Blómkvist: in deze driedelige ‘glossy neo noir’ wordt advocate Stella Blómkvist ingehuurd om een kleine misdadiger te verdedigen die van moord wordt beschuldigd. Al snel belandt ze in een gewelddadige politieke samenzwering die de toekomst van IJsland bedreigt.
  • Hassel: hierover schreef ik al eerder in deze blogpost.
Zweedse serie Hassel foto Amir Chamdin
Zweedse serie Hassel foto Amir Chamdin met dank aan The Publicity Company

Van deze series heb ik allemaal nog niets gezien, dus ik ben enorm nieuwsgierig. Vooral Monster en Stella Blomkvíst spreken me aan. En dan de nieuwe seizoenen van series die ik wel al ken:

  • Modus 2: in mijn blogpost over Modus seizoen 1 schreef ik al hoe spannend ik deze serie vond. In het tweede seizoen wordt de eerste vrouwelijke president van Amerika ontvoerd tijdens een staatsbezoek aan Zweden. 
  • Norskov 2: via deze link kun je lezen wat ik eerder schreef over Norskov. In seizoen 2 zien we de oude jeugdvrienden terug: burgemeester Martin, de succesvolle, maar schimmige Bondy en politie-inspecteur Tom. Deze keer ligt de focus op hun vrouwen. Interessant! 
  • Occupied 2:  ik denk nog zo vaak terug aan Occupied (zie ook deze blogpost)! In het tweede seizoen vindt er een gewapend conflict plaats tussen de Noorse kustwacht en een Russisch beveiligingsteam dat een olie-installatie in het noorden bewaakt. Het is wel duidelijk dat de onderlinge verhoudingen en vertrouwensrelaties weer onder druk komen te staan.

Aanwezig voor de Q&A zijn in ieder geval actrice Ingvild Holthe Bygdnes en producent Lasse Greve Alsos van Monster, en de acteurs Dragomir Mrsic en Rakel Wärmländer, regisseur Alain Darborg en producent Nicklas Wikström Nicastro van Alex. 

Bekijk ook even deze video met de line-up van Lumière voor eind 2017 en begin 2018, dan krijg je er zeker zin in:

Bekijk hier mijn persoonlijke lijst van Scandinavische series

En de Scandinavische kerstmarkten dan?

November is natuurlijk ook de maand waarin de Scandinavische kerstmarkten weer op gang komen. Elders op Stralend schrijven vind je een overzicht van Scandinavische kerstmarkten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.