Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2018

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! Hieronder vind je een overzicht van alle Scandinavische kerstmarkten 2018, inclusief adressen en openingstijden. (Controleer altijd nog op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is – de links staan in de tekst.)

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam

8-11 november 2018: Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

Openingstijden: donderdag en vrijdag 10.00-18.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 en zondag van 11.00-17.00.

16-18 november 2018: Deense kerstmarkt in Rotterdam

Deense kerstmarkt in de Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Openingstijden: van 10.00-17.00 uur.

17/18 en 23-25 november 2018: Zweedse kerstmarkt in Rotterdam

Koffie met Zweedse broodjes en gebak en natuurlijk heel veel mooie Zweedse (kerst)producten op de Zweedse kerstmarkt in de Zweedse kerk in Rotterdam.

Alle dagen 11.00-17.00 uur en op 23-11 zelfs van 11.00-19.00 uur.

Adres: Zweedse Kerk, Parklaan 5, Rotterdam (tram 7 halte Westplein of tram 8 halte Vasteland)

16-18 en 23-25 november 2018: Finse kerstmarkt in Rotterdam

Op de Finse Kerstmarkt van de Finse Zeemanskerk in Rotterdam is een uitgebreide supermarkt met Finse lekkernijen aanwezig. Meteen proeven kan in de cafetaria. Verder vind je op deze Finse kerstmarkt Fins textiel, handwerk en design, Finse boeken en muziek en saunaspullen. Er zijn reizen naar Finland te winnen en de Finse kerstman komt op bezoek.

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Tip: maak er een weekendje van

De Deense, Zweedse en Finse kerstmarkten kun je mooi combineren tot een weekendje Rotterdam in Scandinavische sferen. Ik ben er zelf niet geweest, maar Hotel STROOM Rotterdam schijnt een inrichting te hebben met Scandinavische invloeden.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam
Noorse kerstmarkt in Rotterdam

7-8 december 2018: Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam

Scandinavische kerstmarkt van de Noorse, Deense en Finse zeemanskerk in de Muiderkerk.

Vrijdag 7 december 12.00-19.00 uur

Zaterdag 8 december 10.00-17.00 uur

Adres: Linnaeusstraat 37, Amsterdam.

Tips om te blijven slapen

Je kunt er natuurlijk ook een weekendje Amsterdam van maken en overnachten bij hotel Courtyard by Mariott Amsterdam Arena (met beneden het Scandinavische restaurant Gård Nordic Kitchen), Hotel De Hallen met volgens eigen zeggen een ‘trendy Scandinavisch vintage interior design’, of een kamer met Scandinavisch thema in Radisson Blu Hotel Amsterdam.

Donderdag 13 december 2018: Lucia-viering op de Lange Voorhout in Den Haag

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag. Op 13 december 2018 doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt daar dan komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt en er is warme chocolademelk en glögg.

Kom vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

8-9 december 2018: Zweedse kerstmarkt in Groningen

Op deze Zweedse kerstmarkt vind je Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen. De toegang kost €6,- per persoon online en €6,50 aan de deur.

Adres: Van Heemskerckstraat 60, Groningen (voormalige suikerfabriek)

Openingstijden: beide dagen van 10.00-17.00 uur.

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer.

Om te bewaren op Pinterest: 

17 thoughts on “Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2018

 1. Jan Sverige says:

  Heb dit gedeeld in de facebookgroep. Hej Hej Zweden met alles over Zweden.

 2. Keva Birit says:

  Thank You Sandra
  You have the best blog I know :)!
  And Your attitude it’s the best one !
  I like IT and Thank You for Fins Ketsdiner !:)

 3. Maria says:

  Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

 4. Jonathan says:

  Behalve dan dat Finland niet tot Scandinavië behoort.

 5. J.L.C. Hage says:

  Verkopen ze ook Zweedse kinderboeken (in het Zweeds) op die kerstmarkten? Groet Jeannette

  • Zelf ben ik tot nu toe alleen nog maar op de Noorse kerstmarkt geweest. Ik kan me niet herinneren dat ik daar kinderboeken heb gezien, maar dat zegt niet alles. Misschien kun je contact opnemen met de Zweedse kerk om te informeren?

  • A.Bijkerk says:

   Mocht u Zweedse kinderboeken willen hebben, ik heb er wel een aantal tweedehands te koop.

 6. Arie Meijer says:

  Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

  • Hans says:

   Veel Belgische lezers in de Facebook groep “Literatuur uit het hoge noorden” halen hun Zweedse boeken bij boekhandel Limerick in Gent. Helaas geen Nederland.

   • Arie Meijer says:

    En toch ben ik blij met je tip Hans 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.