scandinavische kookboeken

De lekkerste Scandinavische kookboeken: eet smakelijk alvast!

De Scandinavische keuken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Duurzaamheid, seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten, eenvoud en klassiekers in een nieuw jasje zijn elementen die in deze Noordse manier van koken steeds terugkomen. Maar op die manier koken kan natuurlijk ook in Nederland! Daarom ging ik op zoek naar de lekkerste Scandinavische kookboeken en dit is wat ik vond.

De Scandinavische keuken – favoriete recepten uit het hoge noorden

(Simone Fillipowsky)

In dit kookboek staan meer dan 50 klassieke gerechten uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, van smørrebrød tot ingelegde haring en van kabeljauw met rode bieten tot köttbullar en malse ham uit de oven. Natuurlijk ontbreken lekkere gebakjes voor een fika niet.

Een culinair bezoek aan Kopenhagen

(Christine Rudolph en Susie Theodorou)

Dit boek ziet er zo gezellig uit! Het neemt je mee naar de booming foodcultuur van de Deense hoofdstad. Het eten in Kopenhagen is geweldig: je kunt er gezond ontbijten, er zijn volop hippe koffie- en lunchtentjes en goede restaurants om tot laat in de avond te dineren. Dit boek neemt je mee op een culinaire reis naar Kopenhagen.

(Trine Hahnemann)

Gelukseten – Henrik Ennart en Niklas Eksted

Dit boek bestaat uit twee delen, In het eerste deel kom je heel veel te weten over het belang van onze darmen voor ons geestelijke en lichamelijke welzijn. In het tweede deel wordt daar nog verder op ingegaan, maar dan met veel praktische tips over voedingsmiddelen waarvan je darmflora blij wordt – en recepten voor gerechten waar die ingrediënten in voorkomen. Het boek is geschreven door de Zweedse wetenschapsjournalist Henrik Ennart en de Zweedse chef-kok Niklas Eksted.

Hier vind je mijn review van dit boek.

Easy Iceland – Dagny Ros Asmundsdottir

Makkelijk, gezond èn lekker koken – wie wil dat nou niet? En dan ook nog eens met de IJslandse slag. Dit boek staat er vol mee en is geschreven door een Belgisch-IJslandse kok die ook bekend is van culinaire programma’s op tv. 

Van dezelfde auteur is er ook Easy Nordic met makkelijk maakbare recepten.

De keukentafel van het Noorden – Fika, hygge en maak je leven zo lekker møgelijk

Een Scandinavisch kookboek van Nederlandse bodem: niemand minder dan Yvon Jaspers schreef dit boek. De presentatrice van Boer zoekt vrouw blijkt een passie voor de Scandinavische keuken te hebben en maakte een kookboek vol smushi, smörrebröd, kanelbullar en kladdkaka.

Je kunt het boek hier inkijken. Hier vind je mijn review van het boek – ik probeerde een paar recepten uit.

Scandinavisch comfortfood – Trine Hahnemann

Dit boek van Deense oorsprong staat vol met meer dan 130 recepten vol hygge, die meestal op basis van biologische seizoensproducten worden gemaakt. 

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Scandinavian comfortfood.

Zweedse broodjes – Daniel Lindeberg

Ben je meer een zoetekauw? Dan is het boek Zweedse broodjes echt iets voor jou. Nu kun je eindelijk zelf van die heerlijke kaneel-, kardemom- en saffraanbroodjes bakken. 

Mandelmanns kookboek: recepten uit Djupadal

(Gustav en Marie Mandelmann/Cactus Books)

Natuurlijke recepten staan centraal in dit kookboek van Gustav en Marie Mandelmann. Ze wonen in een boerderij uit 1860 vlak bij Malmö, die ze de afgelopen 20 jaar hebben verbouwd tot een ‘zelfvoorzienend ecologisch paradijs’. Ze leven niet alleen van de producten die ze verbouwen, ze verkopen ze ook in hun winkel en serveren hun gerechten in een eigen restaurant. Behalve hun eigen kookboeken hebben Gustav en Marie nu zelfs hun eigen televisieserie!

Mandelmanns kookboek werd vertaald door Isabel Brummer, die uit Zweden komt maar sinds 2004 in Nederland woont. Het boek ziet er heerlijk nostalgisch uit.

The Green Kitchen – David Frenkiel en Luise Vindahl

David en Louise werden bekend met hun vegetarische foodblog Green kitchen stories. Dat was zo’n succes, dat hun recepten in tijdschriften verschenen en ze inmiddels ook meerdere kookboeken hebben uitgebracht. Let op: deze recepten zijn dus niet per se typisch Scandinavisch – de nadruk ligt op gezond en vegetarisch (en deels glutenvrij en veganistisch). Maar de Scandinavische achtergrond van de twee kom je hier en daar wel tegen. 

Er zijn meerdere boeken van dit Deens-Zweedse stel:

Koken met vuur

(Niklas Ekstedt/Spectrum)

Niklas Ekstedt is een Zweedse topkok die met dit boek lekker eten combineert met ontspannen in de natuur. Zelf kookt hij alles in of boven het vuur en hij weet dus alles van de specifieke smaak die deze manier van koken gerechten meegeeft. Van plukken en inmaken tot houtsoorten, roken en roosteren, alle aspecten van ‘eten uit de natuur’ komen voorbij.

Het Nordic kookboek – authentieke recepten

(Gísli Egill Hrafnsson en Inga Elsa Bergpórsdóttir/Lannoo)

Dit kookboek wil laten zien dat de Scandinavische keuken echt wel meer te bieden heeft dan haring, zalm en smørrebrød. Daarbij komen niet alleen klassieke en moderne (seizoens)gerechten met verse, natuurlijke ingrediënten aan bod, maar ook culinaire tradities en feesten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De landen komen een voor een aan bod, inclusief traditionele recepten, kook- en conserveringstechnieken. De schrijvers hebben een gastenverblijf en culinaire werkplaats in Noord-IJsland, waar ze een deel van de zomer verblijven.

Op bol.com vind je ook een inkijkexemplaar van Het Nordic kookboek.

Het smartmat kookboek

Dit kookboek is een bundeling van de weekrecepten van een leverancier van maaltijdboxen (Smartmat), maar bevat ook enkele typisch Scandinavische recepten. Mooi meegenomen als je toch al van plan was om je maaltijden eens wat beter te gaan plannen. Oprichter van Smartmat, Anders Asaby bracht dit concept van Zweden naar Nederland. 

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Het smartmat kookboek.

Vuur en ijs – klassieke Scandinavische gerechten

(Dara Goldstein/Fontaine Uitgevers)

Dit Scandinavische kookboek focust op de twee kanten van de Noordse keuken: vis in het zuur, rendiervlees, paddenstoelen, gemberkoekjes en saffraanbroodjes voor de donkere dagen en dille, kardemom, vlierbloesem en bessen voor tijdens de lange zomerdagen.

Behalve Zweden, Noorwegen en Denemarken komt ook Finland aan bod. Zo kom je onder andere Karelische pasteitjes met ei uit Finland, rendierstoof uit Zweeds Lapland, rogge-biercrackers uit het Noorse Ålesund en zoetzure rodekool met karwijzaad uit Denemarken tegen.

Koken uit de nieuwe Nordic kitchen

(Margareta Schildt-Landgren/Veltman Uitgevers)

In dit kookboek vind je eenvoudige gerechten, maar ook creaties van bekende chef-koks zoals Claus Meyer van NOMA,  Ze zijn samengesteld uit ingrediënten uit de Noordse natuur, zoals wild, bessen en paddenstoelen uit de bossen, vis uit de meren en zeeën en de oogst van de golvende akkers  en boomgaarden in het zuiden. Er komen traditionele inmaakmethodes en bereidingswijzen aan bod, maar ook vernieuwende smaakcombinaties.

Meer weten over dit kookboek? Hier vind je het inkijkexemplaar.

Spis – aan tafel

(Mikkel Karstad/Aereal Media Company)

De Deense chef-kok Mikkel Karstad is mede-oprichter van Scandi-cool cuisine en adviseur van NOMA. Hij is bezeten van ‘mooi’ eten en is ervan overtuigd dat dat ook veel beter smaakt. Daarnaast heeft ook hij een voorkeur voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Spis is zijn eerste kookboek en daarmee wil hij mensen inspireren om met ‘mooie’ ingrediënten nog mooiere gerechten op tafel te toveren. Dit kookboek is zelfs ingedeeld per ingrediënt en bevat bijvoorbeeld een heel hoofdstuk over spruitjes of venkel, waarmee dan allerlei gerechten worden bereid.

De Nordic Kitchen – thuis koken met de seizoenen

(Claus Meyer/Veltman Uitgevers)

Ook in dit Scandinavische kookboek staat het gebruik van seizoensgebonden producten op de voorgrond. Het boek is zelfs ingedeeld in vier seizoenen en laat zien wanneer je welke producten (bijvoorbeeld cantharellen, maar ook paardenbloemen) zelf kunt plukken en gebruiken. Maar ook koken als ontspanning en het samenzijn met de hele familie rondom de maaltijden spelen een belangrijke rol. De schrijver is tv-kok, heeft een kookschool, is mede-eigenaar van meerdere bakkerijen en deli’s, een boomgaard, een azijnfabriekje, een koffiebranderij en een uitzendbureau voor chef-koks èn medeoprichter van NOMA. Hij weet dus als geen ander ingenieuze gerechten te creëren. Maar voor dit kookboek gebruikte hij zijn kookkunsten om makkelijke gerechten voor thuis te bedenken.

Blader alvast door dit kookboek in het inkijkexemplaar.

Gone fishing – verse vis uit de Scandinavische keuken

(Mikkel Karstad/Aerial Media Company)

In zijn tweede kookboek maakt Mikkel Karstad een culinaire reis door Scandinavië die helemaal in het teken staat van vis, schaal- en schelpdieren uit zoet en zout water. Ook in dit boek presenteert Karstad gerechten die niet alleen lekker ruiken en smaken, maar er ook stuk voor stuk zeer aantrekkelijk uitzien. Het liefst wil Mikkel Karstad iedereen aan de vis en hij vertel dan ook uitgebreid hoe je al deze vissoorten het beste schoonmaakt en bereidt.

De nieuwe Nordic Cuisine – recepten uit een Scandinavische keuken

(Simon Bajada/Carrera Culinair)

In dit kookboek, dat is geschreven door een in Stockholm wonende chef-kok en foodstylist, staan Scandinavische klassiekers zoals kaneelbroodjes, smørrebrød en Janssons verleiding. Verschillende regio’s in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland komen aan bod. Voor ingrediënten die in Nederland lastig verkrijgbaar zijn, worden alternatieven geboden. In het inkijkexemplaar is goed te zien dat dit kookboek ook mooiste sfeerfoto’s van Scandinavië bevat.

Aan tafel met Camilla Läckberg – Zweedse gerechten ’to die for’

(Camilla Läckberg/Kosmos Uitgevers)

Camilla Läckberg ken je van haar misdaadromans (vandaar dat ’to die for’ – om een moord voor te doen, zeg maar). Maar ze heeft dus ook een Zweeds kookboek geschreven, samen met haar jeugdvriend, chef-kok Christian Hellberg. Ook in dit kookboek vind je ‘haar’ Fjällbacka terug, en daarmee is ook meteen een belangrijke rol weggelegd voor visgerechten. Anders dan in veel boeken hierboven is dit kookboek behalve Nordic ook duidelijk beïnvloed door de mediterrane keuken.

Het inkijkexemplaar van dit boek vind je hier.

Kookboek van ARKET

Ook het Scandinavische lifestylemerk ARKET maakt kookboeken. Zo was er het Cookbook for Spring, Summer, Autumn and Winter en het ARKET Café Cookbook. Dat laatste bestaat uit vijf delen:

  • Food Philosophy
  • New Nordic
  • Eating in Season
  • Natural Farming
  • Better Coffee

Samen vormen ze een uitnodiging om de wereld van seizoensgebonden plantaardig koken te gaan ontdekken. In het boek vind je heerlijke recepten voor salades, sandwiches, spreads, toppings, zoete lekkernijen en nog veel meer. De eenvoudig te volgen recepten zorgen ervoor dat je je creativiteit in de keuken een boost kunt geven. Je wordt uitgedaagd om ingrediënten te gebruiken die je misschien al in de kast hebt liggen en daar eindeloos mee te variëren aan de hand van de recepten.

Het ARKET Café Cookbook beschrijft ook de ontwikkeling van het New Nordic Café van ARKET, dat in 2017 het levenslicht zag. Het is een café waarin vegetarische, seizoensgebonden, biologische ingrediënten en maaltijden de hoofdrol spelen. Het menu is een moderne, inclusieve kijk op de Scandinavische keuken en volgt het cyclische ritme van de natuur. Het unieke karakter van fruit, groenten en peulvruchten komt zowel qua smaak als qua voedingswaarde volledig tot zijn recht.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

    • hoi Sandra,

      Hier een tip voor een leuk kookboek wat ik via mijn dochter ken : “portionen under tian” van Hanna Olvenmark.
      zij heeft de zweedse uitgave maar er is ook een nederlandse uitgave : ” vegetarisch voor een prikkie”
      Lekkere, gemakkelijk te bereiden en goedkope vegetarische gerechten.
      Maar misschien ken je het al?

      Groetjes Tjitske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.