Mooie, grappige en spannende Scandinavische series: mijn persoonlijke lijst

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik dacht: ik zet ze maar eens allemaal voor je op een rij. Al die Scandinavische series waarover ik oup Stralend Schrijven heb geschreven. Series uit Zweden, Denemarken, Noorwegen – en ach, ik heb Finland en IJsland er ook maar gewoon bij gezet. Voor meer informatie kun je doorklikken naar mijn review van de serie of naar bol.com. Het loont ook de moeite om even na te kijken welke Scandinavische series op Netflix staan – dat aanbod wisselt en het zijn er momenteel best veel! Zitten er tips voor je bij?

Scandinavische series

1. Series uit Zweden

Moscow Noir

Hoe overleeft een Zweed in het harde Rusland?

STHLM Requiem

Een vrouw die als adviseur binnenkomt bij de politie wordt niet bepaald met open armen ontvangen, maar blijkt het wel vaak bij het rechte eind te hebben.

The Truth Will Out/Det som göms i snö

Deze serie laat je twijfelen of de rechercheur die een moord onderzoekt misschien stiekem de dader is… Hij wordt trouwens bijgestaan door enkele onwaarschijnlijke helden.

Hidden/Förstfödd

Een bouwvakker gaat dood en merkt daarna tot zijn verbazing dat hij weer tot leven komt. Hoe kan dit en zijn er meer zoals hij?

Jägerna/The Hunters

Er zijn zowel films als een serie van Jägerna/The Hunters. Hoe dat precies zit, lees je in deze blogpost over Jägerna. In ieder geval een echte Zweedse klassieker!

Missing/Saknad

Een vrouwelijke rechercheur keert terug naar haar roots in de Zweedse Bijbelgordel en ontrafelt daar langzaam maar zeker de duistere geheimen van de gesloten gemeenschap.

Conspiracy of silence

Een Zweedse serie over wapenhandel met een Nederlands tintje: Halina Reijn speelt erin.

Greyzone

Zweeds-Deense serie waarin een drone-expert gedwongen wordt om haar kennis ter beschikking te stellen aan terroristen.

The Lawyer/Advokaten

Zweeds-Deense serie die zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen. Een Zweedse advocaat komt erachter wie er verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders. Hij wil wraak en wordt de vertrouwensman van deze topcrimineel.

Before we die/Innan vi dör

Een rechercheur heeft een moeilijke relatie met haar zoon die ze zelf naar de gevangenis heeft gestuurd wegens drugsbezit. Zou hij weer op het foute pad gaan nu hij weer vrij is? Intussen verdwijnt haar partner, met wie ze erg close is. Het lijkt er steeds meer op dat alles met elkaar te maken heeft.

Alex

Een Zweedse politieagent met een crimineel verleden neemt het nog steeds niet zo nauw met de regels. Leuk detail: de acteur die hem speelt heeft zelf ook een crimineel verleden.

Hassel

De stoere politieagent Hassel begeeft zich graag op het randje van de wet en lijkt nergens voor terug te deinzen. Maar als zijn mentor wordt vermoord, dreigt zijn leven compleet uit de hand te lopen.

Rebecka Martinsson

De stadse Rebecka keert terug naar Kiruna. Zal ze het er maar moeilijk kunnen uithouden, of zal ze juist niet meer weg willen? In ieder geval zijn er een paar vragen waarop ze eerst antwoord wil hebben.

Wallander (meerdere versies)

Wie kent hem niet: de door Henning Mankell bedachte rechercheur Wallander. Hij speelt zelfs de hoofdrol in meerdere series die zijn gebaseerd op de boeken.

Beck (meerdere versies)

Ook Beck is zo’n vaste waarde in de wereld van de Zweedse misdaadseries. Welke bewerking tot serie is jouw favoriet?

Fjällbacka Murders

Thicker than water

De van elkaar vervreemde nakomelingen van een hoteleigenaresse moeten dit hotel op Åland nu samen gaan runnen. Ze zijn zo verschillend dat je je afvraagt hoe dat ooit gaat lukken.

Zweedse serie Thicker than water
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Johan Falk

Undercoververhalen die zo spannend zijn dat ik soms niet kon blijven kijken.

Millennium

Deze serie films op basis van de postuum verschenen Millennium-trilogie werd wereldwijd een enorm succes. Er volgde zelfs een Amerikaanse remake: The Girl with the Dragon Tattoo met Daniel Craig.

Modus

Een profiler raakt wel heel erg betrokken bij een zaak als haar eigen dochter gevaar loopt. In seizoen 2 wordt ze juist geconfronteerd met haar eigen verleden.

Zweedse serie Modus
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Arne Dahl

De leden van een team dat in eerste instantie een bij elkaar geraapt zooitje lijkt te zijn blijken elkaar mooi aan te vullen.

Viggo, Jenny, Jorge en Arto uit Arne Dahl. Foto met dank aan Lumière Crime Series
Foto met dank aan Lumièresp Crime Series

Inspector Winter

Magnus Krepper speelt commissaris Winter uit de boeken van Åke Edwardson.

Irene Huss

Irene Huss wordt wel de vrouwelijke Kurt Wallander genoemd. Haar zaken spelen zich af in en om Göteborg.

Maria Lang Mysteries

We gaan terug naar de tijd toen moordseries nog niet werden opgelost met high-tech-snufjes. Rustig tempo, mooie beelden en spanning – ik hou ervan!

Jordskott

Deze serie heeft wel iets sprookjesachtigs: bovennatuurlijke krachten, verborgen natuurvolken en bijzondere metamorfoses. Toch spelen ook aardse misdaden een rol.

Blue Eyes

Deze misdaadserie is net iets anders: hij draait om politieke spelletjes in een tijd waarin vreemdelingenhaat in Zweden de kop op steekt.

Zweedse serie Blue eyes
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Sandhamn Murders

Een soort Midsomer Murders (verbazingwekkend dat op zo’n rustige plek zoveel moordzaken voorkomen!), maar dan in de prachtige Stockholm-archipel.

Welcome to Sweden

Een Amerikaan verhuist voor de liefde naar Zweden en krijgt te maken met een enorme cultuurshock.

Solsidan

Zweedse humor in de Stockholm-archipel. Je moet ervan houden, maar ik kon er erg om lachen.

Sebastian Bergman

Een profiler lijk door een traumatische gebeurtenis alle medemenselijkheid te hebben verloren maar is nog steeds een kei in het oplossen van misdaden.

Midnight sun

Een Franse rechercheur moet in Zweeds Lapland gaan samenwerken met haar Zweedse collega. Behalve de bizarre moordzaak moet ze nogal wennen aan het daglicht dat maar niet weggaat en aan de trillingen die de mijn van Kiruna veroorzaakt.

Zweedse serie Midnight Sun
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Bridge

Het begint allemaal als de eigenzinnige Saga een lijk moet onderzoeken dat wordt gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. Daarna volgen 4 seizoenen die een enorm internationaal succes zijn geworden.

Annika Bengtzon: crime reporter

Springvloed

Een leerlinge van de politieacademie en een als dakloze levende ex-rechercheur vormen een bijzonder duo in deze boekverfilmingen.

Wel gekeken, maar nog niet over geschreven:

Op mijn to-do-list:

2. Series uit Denemarken

Liberty

Een heftige serie over een groep expats in Afrika, met veel grote namen uit de Scandinavische filmwereld.

The Lawyer/Advokaten

Zweeds-Deense serie die zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen. Een Zweedse advocaat komt erachter wie er verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders. Hij wil wraak en wordt de vertrouwensman van deze topcrimineel.

Ride upon the storm/Herrens veje

Deze serie, waarin religie centraal staat, speelt zich af in Denemarken, Nepal en het Midden-Oosten. Lars Mikkelsen speelt een priester die ook zo zijn gebreken heeft.

Below the surface

In Kopenhagen worden de inzittenden van een metro gegijzeld. Heeft dit te maken met de gijzeling van een van de rechercheurs die op deze gijzeling wordt gezet?

Borgen

Serie Q

Van de spannende boeken van Serie Q zijn er inmiddels drie verfilmd.

De noodkreet in de fles uit Serie Q
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Team

Deze serie draait om een internationaal onderzoeksteam met Duitse, Belgische en Deense leden.

Lars Mikkelsen in The Team
Foto: Sofie Silbermann via Lumière Crime Series

Follow the money

Deze serie duikt voor de verandering in de economische misdaad. Dan blijkt dat het er ook daar hard aan toe kan gaan.

Deense serie Follow the money
Foto met dank aan Lumière Crime Series

The Legacy/Arvingerne

Het overlijden van een Deense kunstenares is het begin van een dramaserie over deze ingewikkelde familie, waarvan de leden het lang niet altijd met elkaar kunnen vinden en zich ook nog eens regelmatig flink in de nesten werken.

Dicte

Een eigenwijze misdaadjournaliste heeft het vaak bij het juiste eind maar werkt zich ook regelmatig in de problemen.

Dicte seizoen 3
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Those who kill/Den som draeber

Een stoere vrouw en een nogal aparte profiler lossen superspannende zaken op.

The Killing/Forbrydelsen

The Bridge/Bron/Broen

Het begint allemaal als de eigenzinnige Saga een lijk moet onderzoeken dat wordt gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. Daarna volgen 4 seizoenen die een enorm internationaal succes zijn geworden.

Norskov

Rechercheur Tom keert terug naar de havenstad waar hij is opgegroeid en ontdekt langzamerhand hoe goed hij zijn jeugdvrienden, die nu allerlei verschillende posities bekleden, nog kent.

Op mijn to-do-list:

3. Series uit Noorwegen

Home ground/Heimebane

Weer eens iets heel anders: een serie over voetbal. Er komen veel emoties los als een vrouw de nieuwe trainer wordt van een team in de Noorse eredivisie. Met een oud-profvoetballer als een van de acteurs!

State of happiness/Lykkeland

Een prachtig kijkje in de invloed die het vinden van olie voor de Noorse kust had op het leven in Stavanger en de rest van Noorwegen.

Monster

Rechercheur Hedda verruilt Zuid-Noorwegen voor het Noord-Noorwegen waaraan ze juist was ontvlucht. Daar krijgt ze een zaak voor haar kiezen waarvoor ze een moeizame samenwerking moet aangaan.

Lilyhammer

Een Amerikaanse maffiabaas begint een nieuw leven in Lillehammer omdat hij daar tijdens de Olympische spelen zulke mooie vrouwen zag rondlopen. De cultuurschok is groot en al gauw pakt hij zijn criminele gewoontes weer op. Hilarisch!

Dag

Voor deze serie over een relatietherapeut die niet gelooft in duurzame menselijke relaties moet je wel van absurde humor houden. Dan zit je helemaal goed!

Acquitted

Een man die ooit werd vrijgesproken van moord keert terug naar zijn geboortedorp, waar iedereen hem nog als de schuldige ziet. Zelf kan hij zich niets herinneren van die noodlottige avond. Zou hij het dan toch gedaan hebben?

Noorse serie Acquitted
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Varg Veum

Serie Varg Veum
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Occupied/Okkupert

Wat gebeurt er als Rusland Noorwegen gaat bezetten – niet door middel van een gewelddadige inval, maar door stapje voor stapje steeds meer macht naar zich toe te trekken. Een fascinerende loop van gebeurtenissen!

Foto: Aksel Jermstad met dank aan Lumière Crime Series

The Heavy Water War

Deze serie belicht een voor mij onbekend aspect van de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen.

Foto met dank aan Lumière Crime Series

Mammon

Deze serie heeft van alles in zich: economische misdaad, politieke spelletjes en onderzoeksjournalistiek.

Noorse serie Mammon
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Nobel

Een man komt terug uit oorlogsgebied, maar merkt dat de gebeurtenissen daar hem ook in Noorwegen achtervolgen. Er worden volop politieke spelletjes gespeeld over de hoofden van mensen.

Noorse serie Nobel
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Fortitude (speelt zich af in het fictieve Noorse stadje Fortitude)

Waarom slaan de vredige inwoners van het Noorse stadje Fortitude opeens meedogenloos aan het moorden?

Gekeken op Netflix, nog niet over geschreven:

 • Norsemen
 • Maniac
 • Grenseland

Op mijn to-do-list:

4. Series uit Finland

Arctic Circle/Ivalo

In een winters Finland vindt een moord plaats én breekt een dodelijk virus uit. Spanning genoeg voor je?

Bullets

Deze serie draait om vluchtelingen, drugssmokkel, valse paspoorten en zelfmoordterrorisme. Een psychologische thriller met als spil twee sterke vrouwen.

Karppi/Deadwind

Ik kwam deze serie tegen op Netflix en vond hem fascinerend. Karppi is een rechercheur die aan het werk gaat terwijl ze nog rouwt om haar overleden man. Dan wordt er een dode vrouw gevonden in Helsinki en ziet ze de rouw bij haar gezin. Ze leeft met ze mee, maar moet wel gewoon de zaak oplossen. Kan ze helder oordelen?

Tellus

Deze Finse serie laat terrorisme van een andere kant zien: die van de terroristen, die denken dat ze voor een nobele zaak strijden (in dit geval het milieu) en die geen persoonlijke relaties kunnen onderhouden uit angst ontmaskerd te worden. Intussen wordt er natuurlijk wel jacht op ze gemaakt.

Finse serie Tellus
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Bordertown/Sorjonen

Een aparte Finse rechercheur verlaat Helsinki om meer tijd te hebben voor zijn gezin, maar wordt ook op zijn nieuwe standplaats opgeslokt door moordzaken.

5. Series uit IJsland

Stella Blómkvist

Deze IJslandse rechercheur is niet bepaald subtiel. Behalve met haar keiharde aanpak maken we ook kennis met haar stijvolle interieur en garderobe.

The Cliff

Verzet het IJslandse landschap zich inderdaad tegen menselijk ingrijpen, of is er gewoon sprake van ordinaire moord?

Trapped

We volgend een IJslandse inspecteur die te midden van het meedogenloze IJslandse klimaat wordt geconfronteerd met een aangespoeld lijk.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Fortitude (gefilmd in IJsland)

Waarom slaan de vredige inwoners van het Noorse stadje Fortitude opeens meedogenloos aan het moorden?

Op mijn to-do-list:

 • Case

Tip jouw Scandinavische series

Ken jij nog Scandinavische series die ik heb gemist maar die hier absoluut niet mogen ontbreken? Tip ze dan hieronder in een reactie!

40 thoughts on “Mooie, grappige en spannende Scandinavische series: mijn persoonlijke lijst

 1. caso says:

  Comissaris Isaksen, noorse serie. Net als “the third eye”.

 2. caso says:

  Deel 4 van Afdeling Q is verfilmd en beschikbaar: Journal 64. (boek: dossier 64)

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

 3. Michael Mouton says:

  Schitterend overzicht, heb er al vele van bekeken! Midnight Sun vond ik de meest intrigerende. STHLM Requiem is ook een aanrader.

  • Dank je, ik zal het overzicht gauw weer eens bijwerken inderdaad! Er zijn genoeg nieuwe series waarover ik wel al een review heb geschreven, maar die ik nog niet in dit overzicht heb opgenomen.

 4. Huub says:

  Hallo beste Sandra,
  Een aantal jaar geleden – ik denk toch al gauw 12 tot 14 jaar – was er een Scandinavische jeugdserie op de Nederlandse tv. Deze serie werd overdag uitgezonden tijdens een schoolvakantie periode. Wat ik nog weet is dat het ging om 3 kinderen (een oudere broer, een wat jonger zusje en een nog jonger broertje) die om de één of andere reden van huis weglopen en een tijd lang op een klein kajuitbootje leven. Het woord wat vaak voorbij kwam was “fruitcocktail”, waarschijnlijk omdat een van de kinderen er gek op was of omdat aan boord van het bootje er een voorraad blikjes fruitcocktail aanwezig was…..Weet jij misschien iets over deze serie?
  Huub.

 5. Karin says:

  Ook ik ben verslaafd aan Scandinavische (misdaad)series naast Britse misdaadseries. Wat fijn jouw site! Kan ik tips op doen. Hopelijk kan ik er ook een keer zelf naartoe.

  Hierbij wat Netflix tips na mijn app TV Time te hebben geraadpleegd:
  Rita en de spin-off Hjoridis zijn erg grappige en aandoenlijke Deense series over middelbare school leraressen.
  De Zweedse serie Bonusfamieljen/Bonusfamily is ook erg grappig.
  De Noorse serie Grenseland/Borderliner is een spannende serie over een rechercheur.
  The Rain is ook een verrassend spannende serie in het Deens.
  En last but not least Fallet, een grappige Zweeds Engelse korte politieserie die toch ook soms spannend was.

  Veel kijkplezier!

  • Dank je wel Karin! Ja, Fallet vond ik ook erg leuk. Als je veel van dit soort series kijkt, herken je er zo veel in 🙂 Bonusfamiljen net seizoen 2 gekeken. Ik moet hier nodig ook eens over bloggen! The Rain en Grenseland heb ik nog niet gezien. Ken je Maniac en Norsemen. Noorse humor… Je moet ervan houden 🙂

 6. Emmy Geerlings says:

  Mooi he al die scandinavische series. Heb nog een aanrader, uit Zweden 30 graden i februari. Heel bijzonder. Er zijn 2 series van.

 7. Jeroen says:

  Ik had liever niet geweten wat er in the bridge seizoen 3 met saga gebeurde mega !!!spoiler

  • Ik heb het zelf niet gezien en dus alleen maar de info gedeeld die Lumière in de aanloop naar het nieuwe seizoen verspreidde als teaser. Maar ik snap wat je bedoelt en heb wat details verwijderd uit de omschrijving. Hopelijk kun je toch nog plezier beleven aan de serie.

 8. Lucien Mast says:

  Hallo Sandra,
  Ik stuitte per toeval op je site, complimenten voor de opzet en de uitgebreide informatie, mijn vrouw en ik zijn na The Bridge en Arne Dahl wel aardig verslaafd aan Scandinavische series en jouw site is een mooie leidraad om nog meer series te gaan kijken.

  Groeten Lucien & Sonja Mast
  Barendrecht

  • Dank je wel Lucien en veel kijkplezier gewenst nog. Wat leuk dat jullie in Barendrecht wonen. Ik woonde als kind in Heerjansdam en kwam vaak in Barendrecht (bijvoorbeeld voor zwemles, avondvierdaagse en om op de trein naar Rotterdam te stappen toen ik daar op de middelbare school zat. Mijn opa en oma hebben er ook nog een tijdje gewoond.

 9. L vd Brink says:

  O, wat veel en wat een fijne bijdrage ook van anderen.
  Ik sta aan mijn begin van dit soort films, wat een mooi vooruitzicht ,dank Sandra!

 10. Giel says:

  Nog een aantal aanvullingen:

  Zweden:
  Ängelby, dramaserie

  Denemarken:
  1864, oorlogsdrama, de duurste Deense serie ooit
  Anna Pihl, politie/dramaserie
  Heartless, mystery/dramaserie

  Noorwegen:
  The Third Eye/Det tredje øyet, misdaad/dramaserie:
  Commissaris Isaksen, Noorse misdaadserie

 11. Jos Somers says:

  Hallo Sandra,

  Bedankt voor dit prachtige overzicht. Heb ook nog deze series:

  Zweden:
  100 Code/The Hundred Code – Aspiranterna – Den Fjärde Mannen – En Pilgrims Död – Gåsmamman – Graven – Innan Vi Dör – Labyrint – Morden – Scandinavian Thriller Collection

  Denemarken:
  Edderkoppen – Lulu & Leon – Rita

  Finland:
  Alamaailma Trilogia – Tappajan Näköinen Mies

  Noorwegen:
  Hellfjord – Kodenavn Hunter – Torpedo

  IJsland:
  Hraunið/The Lava Field – Pressa – Svartir Englar – Timi Nornarinnar – Häxans Tid

  Hoef je je voorlopig niet te vervelen. 😉

  Groetjes,
  Jos Somers – Uden

 12. Henk Krekel says:

  Beste Sandra,

  Behalve alle genoemde Scandinavische series heb ik er nog een aantal in bezit:
  Modus, Camilla Lackberg, Den fordomde, The hunters, Maria Wern, Unit One, Van Veeteren, Verdict revised en The Protectors. Allemaal gekocht bij Bol, de NRC en de Volkskrant webwinkel.

  In de hoop dat je hier wat aan hebt.

  Henk Krekel,
  Groningen

  • Dank je wel Henk! Modus, Camilla Läckberg (Fjällbacka Murders) en Den Fördömde (Sebastian Bergman) staan erbij, die andere heb ik genoteerd en ga ik opzoeken. Leuk, zoveel!

 13. W. de Vos says:

  The Eagle ( Oernen) uit Denemarken. Ook erg goed vind ik

 14. Miranda says:

  Hoi Sandra, The unit – in ‘t Deens Rejdevet geloof ik. Grtz

 15. Robert Van der Meiren says:

  Interessant overzicht, Sandra, bedankt! Ik dacht dat ik alle Scandinavische series gezien had, maar in jouw lijst heb ik toch nog een paar onbekende ontdekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.