Serie Trapped combineert natuur in IJsland met Nordic Noir – nu ook seizoen 2!

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Na al die Deense, Zweedse en Noorse series was het weer eens iets heel anders om naar de IJslandse serie Trapped (Ófærð) te kijken. Ik was zo gefascineerd door de taal en natuur op mijn beeldscherm, dat het misdaadplot bijna aan me voorbij ging. Wauw, wat is IJsland toch een bijzonder land!

Hou je van Scandinavische series? Bekijk dan ook dit overzicht van Scandinavische series, misschien zitten er nog leuke tips voor je bij.

Natuurgeweld in IJsland

In de eerste aflevering van de serie Trapped zegt politiechef Andri Ólafssen (gespeeld door Ólafur Darri Ólafsson, die je misschien kent als de dronken karaokepiloot uit The Secret Life of Walter Mitty), het al snel: het weer ziet er niet best uit. In de 52 minuten die volgen, gaat de wind gieren, worden wegen en scholen gesloten en raakt de afgelegen kustplaats Seyðisfjörður (in Oost-IJsland) ingesneeuwd. De inwoners zitten er vast. Ze zijn ‘Trapped’.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Vast op de boot uit Denemarken

Tegelijkertijd legt de veerboot uit het Deense Hirtshals aan een duikt er een lijk op. Zonder hoofd en ledematen weliswaar. De conclusie dat de moordenaar zich aan boord moet bevinden, is snel getrokken. Net op tijd bepaalt de politie dat niemand van de boot af mag. Alle passagiers zijn Trapped op de boot dus – ook de Litouwse mensenhandelaar Jonas Malakauskas. Maar daar is de Deense kapitein Søren Carlsen het niet mee eens…

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Versterking uit Reykjavik

De versterking uit Reykjavík kan Seyðisfjörður in deze stormachtige omstandigheden natuurlijk ook niet bereiken, dus Andri zal het met zijn twee medewerkers Hinrika en Ásgeir moeten doen. Zij hebben vooral ervaring met het uitdelen van parkeerboetes.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Een moordenaar, een ex en een tragisch verleden

In een van de laatste scènes van aflevering 1 kruipen de kinderen van de politieman bij elkaar in bed, terwijl de storm om het huis raast. De jongste is bang. Voor de storm zeker? Nee, voor de moordenaar die hier rondwaart. “Als hij wil, kan hij binnenkomen…” Brrrrr!

Weet je  trouwens wie er nog meer ‘trapped’ zijn? Andri’s ex Agnes, van wie hij nog steeds de ring draagt – met haar nieuwe liefde. Dat maakt het allemaal nog gezelliger!

En wat heeft dit alles te maken met de beelden van 7 jaar voor de storm, die we aan het begin van de aflevering zien? Een van de twee personen die we daarin zien, blijkt in ieder geval ook op de veerboot te zitten.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Deze trailer laat een beetje zien hoe spannend het allemaal wordt:

De rest van de serie Trapped

Ik heb nog maar 1 van de 10 afleveringen van deze serie gezien dankzij een voorproefje van Lumière, maar ben erg benieuwd geworden naar de rest. De serie Trapped deed me nog het meeste denken aan de serie Fortitude. Trapped is dan ook (net als Foritude) gefilmd in IJsland: grotendeels in Siglufjörður en deels in Reykjavík.

IJslandse serie Trapped
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Trapped seizoen 2

Goed nieuws! Er komt een tweede seizoen van Trapped. In dit seizoen serie van 10 afleveringen zitten de personages niet fysiek, maar wel psychlogisch ‘vast’. Het begint allemaal als een verarmde schapenboer uit de IJslandse Hooglanden zichzelf voor het regeringsgebouw in brand steekt en probeert de Minister van Economische Zaken te vermoorden. Het onderzoek leidt politiechef Andri Olafssun naar een afgelegen vallei in het bergachtige noorden van IJsland, waar boeren het opnemen tegen internationale bedrijven en de uitbreiding van een hypermodern geothermisch centrum. Het pittoreske bergachtige landschap blijkt een plek vol bittere conflicten: de lokale boeren vechten tegen de belangen van internationale bedrijven en de uitbreiding van een ultramodern geothermisch centrum.

Hier is alvast de trailer:

Trapped – Season 2 – Trailer from RVK Studios on Vimeo.

De IJslandse serie Trapped ging op 27 december 2015 in première en is sinds 15 april 2016 verkrijgbaar op dvd. Eind 2016 werd de serie toegevoegd aan het aanbod op Netflix. Trapped seizoen 2 is ook al te bestellen op dvd.

2 thoughts on “Serie Trapped combineert natuur in IJsland met Nordic Noir – nu ook seizoen 2!

  1. Hanneke de Boe says:

    oh wow ik ga zeker kijken!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.