Handig boek voor je reisfoto’s: Snap! Fotograferen met je smartphone

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Op de valreep voordat de eerste basisscholen vrij krijgen, stuitte ik nog op een handig boek voor je reisfoto’s: Snap! Fotograferen met je smartphone. De schrijfster van het boek, Anki Wijnen, is fotografe en fotografeerde een half jaar bijna alleen met haar smartphone om te kijken wat daar nou echt de mogelijkheden en beperkingen van zijn. Als je nog steeds denkt dat je alleen met een spiegelreflexcamera goede foto’s kunt maken, brengt Anki je in dit boek misschien wel op andere gedachten. En er staan leuke ideeën in die je op vakantie vast meteen wilt uitproberen.

Snap Fotograferen met je smartphone

Voor- en nadelen van fotograferen met je smartphone

Natuurlijk heeft een smartphone wel nadelen ten opzichte van een spiegelreflexcamera. Zo heb je sneller last van ruis en is fotograferen in het donker een probleem. Deze en andere beperkingen zul je moeten kennen en omzeilen om mooie foto’s te kunnen maken met je smartphone, vertelt de auteur.

Daartegenover staan ook voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat je je smartphone altijd bij je hebt. Dat speelt voor mij wel een rol: ik heb niet altijd zin om rond te lopen met mijn spiegelreflex, maar mijn smartphone heb ik altijd bij me. En al heb ik mijn spiegelreflex wel bij me: mijn smartphone heb ik vaak in mijn hand of voor de grijp in een zak van mijn kleding, terwijl ik mijn spiegelreflexcamera soms nog uit mijn tast moet halen (de hele tijd om je nek of in je hand is ook zo onhandig).

Ook valt je smartphone minder op – iets dat ik erg fijn vind als ik foto’s wil maken op drukke plekken zoals in een restaurant. Niet dat ik stiekem mensen op de foto wil zetten – natuurlijk niet – maar ik vind het gewoon niet prettig om in gezelschap aan tafel te zitten en dan uitgebreid met mijn spiegelreflex aan de gang te gaan. Een foto met mijn smartphone is vaak gemaakt voordat ze er erg in hebben. Allemaal redenen om liever het beste uit mijn smartphone te halen.

Fotograferen is kijken

Nog een reden om te fotograferen met je smartphone is volgens Wijnen dat de basis voor elke foto wordt gelegd bij dingen als kijken, zien en composities bepalen. Die principes blijven hetzelfde, wat voor toestel je ook gebruikt. Daarom behandelt Snap! Fotograferen met je smartphone ook deels dezelfde onderwerpen als de eerdere bestseller van dezelfde fotografe: Shoot! Fotograferen met je hart.

Veel praktische tips

Ik las het boek op weg naar een weekendje weg en eigenlijk was dat de perfecte timing. Het boek staat namelijk vol met praktische tips en ik kreeg er enorm veel zin van om die tips te gaan uitproberen. Ik heb wel eens vaker boeken over fotografie gelezen, maar haakte dan vaak af omdat het me te technisch werd of ik het gevoel kreeg dat het over een veel hoger niveau van fotograferen ging dan ik nastreef. Maar hier werd ik echt enthousiast van!

In het boek staan onder andere tips over:

  • het voorkomen van scheve foto’s (iets waar ik nog steeds vaak last van heb, ook al probeer ik erop te letten)
  • optimaal gebruikmaken van licht
  • selfies
  • kinderen fotograferen
  • fotoreeksen maken
  • handige accessoires
  • creatieve  trucjes
  • apps voor nog meer mogelijkheden
  • fotobewerking (inclusief foto’s voor en na bewerking met uitleg over wat er precies is gedaan)
  • social media (met tips voor hashtags)

Foto’s kijken

Een boek over fotografie kan natuurlijk niet zonder mooie foto’s. Nou, maak je geen zorgen. Het boek staat vol met voorbeelden van foto’s waarvan ik wilde dat ik ze zelf had gemaakt. Maar dan dus niet op een nare, ‘dat kan ik nooit’-manier, maar juist inspirerend en enthousiasmerend. Kijk maar eens in het inkijkexemplaar. Alleen daarom al denk ik dat ik het boek nog regelmatig zal openslaan. En zal meenemen op reis natuurlijk, want het boek bevat ook speciale tips om thuis te komen met geweldige vakantiefoto’s.

Snap! Fotograferen met je smartphone van Anki Wijnen (ISBN: 978-94-6314-028-­7) is uitgegeven door uitgeverij Snor, heeft bijna 150 bladzijden en is verkrijgbaar voor €16,99. Ik mocht dit boek reviewen van uitgeverij Snor. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.