Midzomer vieren in Zweden kan ook in de zomervakantie!

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Al jarenlang baalden we ervan dat we nooit bij de viering van Midzomer in Zweden konden zijn, omdat de kinderen rond die tijd altijd nog school hebben. Dankzij de grappige video ‘Midsummer voor dummies’ die ik in een eerdere blogpost over Midzomer plaatste en de twee mooie posters in diezelfde blogpost, wisten we wel al ongeveer hoe Midzomer in zijn werk gaat. Maar dat is toch heel iets anders dan zelf Midzomer vieren in Zweden.

We waren dan ook erg blij toen we ontdekten dat er op 11 juli nog een ‘Majstangrejsning’ zou zijn in Mångberg, vlak bij de camping waar we op dat moment verbleven.

Voor de zekerheid vroeg ik het nog even na bij het toeristenbureau van Rättvik. Daar keken ze in eerste instantie ook verbaasd, maar een blik in het evenementenkrantje leerde dat het klopte. Er zijn nu eenmaal plaatsjes waar de festiviteiten traditioneel één of meerdere weken na het gebruikelijke midzomerweekend plaatsvinden. Of we daar als toeristen ook welkom bij waren? Absoluut!

Dus daar stonden we, op een grasveldje bij het dorpje Mångberg. Eerst met een handjevol mensen, later met steeds meer. Plat op het veld lag de meiboom, nog kaal en met de voet tegen een staande, platte steen.

midzomer in Zweden

Aan de overkant van het meertje waren mensen in klederdracht te zien. Ook dat werden er steeds meer. En toen kon het allemaal beginnen. In een optocht kwamen ze naar het veldje toe lopen: vioolspelers voorop en daarachter een groepje volwassenen en kinderen, van wie sommige er echt té snoezig uitzagen in hun klederdracht.

Midzomer vieren in Zweden

Samen droegen ze een lange, groene sliert en kransen van bladeren. Daarmee gingen ze, terwijl de vioolmuziek doorging, de majstang versieren. Het ging allemaal heel rustig, eendrachtig en geduldig en wij stonden erbij, keken ernaar en genoten.

Midzomer vieren in Zweden

Toen het versieren klaar was, kon het hele gevaarte rechtop worden gezet. Ik had wel eens gezien dat dat met lange stokken gebeurde, maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit bij stilgestaan dat het een hele klus is, waar heel wat tijd in gaat zitten. Met kleine beetjes werd de meiboom steeds een stukje hoger getild. Daarna werd er weer gestopt, zodat de stokken en de mannen die ze vasthielden een stukje konden opschuiven. Eén man had, als een soort dirigent, de leiding. Deze hele procedure duurde bijna een uur en al die tijd bleef er vioolmuziek over het veldje klinken.

Midzomer vieren in Zweden

Toen de majstang uiteindelijk rechtop stond, werd hij met een ijzeren beugel aan de steen vastgezet en kon het dansen beginnen. Er werden allerlei liedjes gespeeld waarbij gebaren en danspasjes hoorden, zoals het bekende kikkertjeslied Små grodorna.

dansen om de meiboom in Zweden

Dit was het leukste onderdeel van de midzomerviering. Maar daarmee was het nog niet afgelopen. Eerst konden de kinderen zaklopen en daarna werd er een kruiwagen vol badeendjes leeg gekieperd in het meer, om te kijken welke drie eendjes het eerst aan de overkant waren. De eendjes waren genummerd en iedereen had een lot met een nummer kunnen kopen.

Wat opviel, is hoe rustig en stil dit allemaal verliep. De onderdelen werden niet omgeroepen of aangekondigd, maar begonnen gewoon – je merkte vanzelf wel waar je moest zijn. Voor het zaklopen konden de kinderen die wilden meedoen gewoon aansluiten – ze hoefden dus niet ingedeeld te worden in een bepaalde categorie en de uitslag werd niet bijgehouden, want er werden toch geen prijzen uitgereikt. Ook geen discussies over valsspelen en wie als eerste over de streep was dus! Het ging echt alleen om het plezier. Later die avond zou er nog een potje touwtrekken over het water volgen, misschien dat het er daar wel wat fanatieker aan toe ging. Maar ik vond het heerlijk ontspannen overkomen allemaal.

Ook Midzomer vieren in Zweden?

Wil je ook Midzomer vieren in Zweden? Dat is natuurlijk het makkelijkst als je echt met Midzomer in Zweden kunt zijn. Kun je met Midzomer nog niet in Zweden zijn? Houd dan de activiteitenoverzichten van het plaatselijke toeristenbureau in de gaten. Wie weet heb je net als wij geluk en kun je er alsnog bij zijn omdat het ergens bij jou in de buurt op een ander tijdstip wordt gevierd.

Ook leuk om mee te maken in Zweden: Luciadag, een kreeftfeest of Kerstmis.

Om te bewaren op Pinterest: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.