Waar en hoe moet je tol betalen in Scandinavië – onze ervaringen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Veel mensen die voor het eerst naar Scandinavië gaan, maken zich nogal druk om het betalen van tol. Waar moet je tol betalen en hoe betaal je tol in Denemarken, Zweden en Noorwegen? Maak je niet druk – het is allemaal echt niet zo ingewikkeld. In deze blogpost zet ik onze ervaringen met tol betalen in Scandinavië op een rijtje.

Tol betalen in Denemarken

In Denemarken hoef je alleen tol te betalen voor 2 bruggen: de brug van Funen naar Sjaelland/Seeland (het eiland waarop Kopenhagen ligt) en de brug naar Zweden. De eerste brug heet de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en aan de kant van Sjaelland kom je vanzelf de poortjes tegen waar je de tol kunt betalen (contant of met creditcard). Ook de brug van Denemarken naar Zweden, de Oresundbrug (Øresundsbroen), is een tolbrug. De tolpoortjes vind je aan de kant van Zweden.

Tol betalen in Zweden

Zoals gezegd: de brug tussen Denemarken en Zweden is een tolbrug. Aan de kant van Zweden rij je vanzelf langs de loketten waar je moet betalen.

Als je gebruikmaakt van de veerboot tussen Rodby-Puttgarden en de Oresundbrug, kan het voordeliger zijn om daarvoor een combiticket te kopen.

Als je regelmatig heen en weer rijdt, kan een BroBizz interessant zijn. Wij hebben hier geen ervaring mee, dus ik kan je alleen maar vertellen wat ik erover heb gelezen. Als ik het goed begrijp, krijg je dan een kastje toegestuurd voor in de auto en kun je bij de poortjes door een speciale doorgang meteen doorrijden. De rekening komt achteraf en er gelden kortingen op de normale tarieven. Dit is wel een abonnementsvorm, dus het is even rekenen of je het abonnementsgeld eruit haalt. En je moet niet vergeten het weer op te zeggen als je een tijdlang niet naar Zweden rijdt.

Daarnaast moet je in Zweden tol betalen voor een paar bruggen, en een spitsheffing op de wegen bij Stockholm en Göteborg. Hiervoor hoef je helemaal niets te doen: de rekening komt vanzelf thuis. Over het bedrag hoef je je ook geen zorgen te maken: dat is zo laag dat je je afvraagt of het nou echt de moeite waard is om daarvoor een brief te sturen. Wel netjes betalen (en naar het goede rekeningnummer overmaken), want anders komt er een fikse boete bovenop.

Tol betalen in Noorwegen

In Noorwegen zijn best veel bruggen, tunnels en wegtrajecten waar je tol moet betalen. Maar ook hier hoef je daar niets voor te doen. Het kan even duren, maar je krijgt de rekening vanzelf thuisgestuurd. De kosten vielen ons nog mee: na 3 weken flink rondrijden moesten we 60 euro betalen (dat was in 2016).

Een andere kostenpost waarvoor je kunt komen staan tijdens het rijden door Noorwegen, is het nemen van veerboten over de vele fjorden. De prijzen van deze overtochten verschillen afhankelijk van de duur van de overtocht. Wij hebben deze overtochten niet geboekt tijdens onze rondreis door Noorwegen (met caravan, in het hoogseizoen). Je sluit gewoon aan in de wachtrij en er komt vanzelf iemand langs om de betaling te innen (contant of door middel van een mobiel pinapparaat).

Om te bewaren op Pinterest: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.