Toneelstuk Ibsen Huis: december 2018 te zien in Amsterdam

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Liefhebbers van theater en Scandinavië opgelet: in december 2018 wordt in Amsterdam het toneelstuk Ibsen Huis opgevoerd. Het is een familie-epos dat gebaseerd is op verschillende werken van de Noorse toneelschrijver en dichter Henrik Ibsen.

Van 1964 tot 2016

Simon Stone schreef en regisseerde op basis van de werken van Ibsen, waarin familiepatronen een belangrijke rol spelen, een intens familiedrama. Het toneelstuk speelt zich af in een vakantiehuis. Daar wordt duidelijk dat het niet meevalt om met verschillende generaties onder één dak te verblijven.

Het stuk begint als het huis in 1964 in de steigers staat en eindigt wanneer het in 2016 in vlammen opgaat. In de jaren die daartussen liggen, komen de familieleden regelmatig samen in het huis. Op die manier zien we belangrijke momenten in hun levens de revue passeren. We zijn getuige van allerlei trauma’s, confrontaties, leugens en geheimen en de invloed die deze hebben op de levens van de personages. Voor onze ogen worstelen de familieleden met het leven en ervaren ze kwetsbaarheid, eenzaamheid, opstandigheid, cynisme en het verlangen naar troost en liefde.

Maar natuurlijk zijn er ook mooie momenten. Onderstaande video biedt een eerste indruk.

Over Henrik Ibsen

Henrik Ibsen is een van de Grote Vier van de 19e-eeuwse Noorse literatuur. Zijn grootste werken schreef hij nadat hij zelf een persoonlijke crisis had doorgemaakt. In totaal schreef hij twee dichtbundels en 25 toneelstukken, waaronder Peer Gynt. Bijzonder is dat de werken elkaar echt lijken op te volgen en dus een sterke onderlinge band hebben. De personages zijn stuk voor stuk gebaseerd op eigen ervaringen en worstelingen van Ibsen.

Ibsen Huis
Foto: © Jan Versweyveld met dank aan de afdeling Communicatie ITA

Speeldata

Ibsen Huis van het Internationaal Theater Amsterdam is te zien in de Stadsschouwburg van Amsterdam op 13, 14 en 15 december en op 19, 20, 21 en 22 december. De voorstellingen beginnen om 19.00 uur en duren vier uur. In de rollen van de familieleden zijn te zien: Claire Bender, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Maarten Heijmans, Eva Heijnen, Hans Kesting, Maria Kraakman, Celia Nufaar, David Roos en Bart Slegers.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.