Typisch Kroatisch eten dat je geproefd moet hebben

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Tijdens mijn stedentrip Split en de uitstapjes die ik in de omgeving van die stad maakte, ontdekte ik al dat je heel lekker kunt eten in Kroatië. Invloeden uit de Italiaanse, Oostenrijkse en Turkse keuken zorgen voor veelzijdige menukaarten. Streekgerechten proeven vind ik altijd het allerleukste, dus ik wilde wel eens wat meer weten over typisch Kroatisch eten waarmee je vakantie in Kroatië nog lekkerder wordt. Ken de jij deze gerechten uit de Kroatische keuken al?

Regio Split: pašticada

In Split staat een korte en eenvoudige bereiding centraal. Hierdoor blijft de natuurlijke smaak van de ingrediënten optimaal behouden. ‘Dalmatisch minimalisme’ noemen ze dat. Er is één belangrijke uitzondering: pašticada. Dit is een een stoofschotel van rundvlees waarvan de bereiding zelfs meerdere dagen in beslag neemt. Eerst moet het vlees lang marineren in gearomatiseerde azijn. Dan worden de stukken vlees aangebakken en daarna krijgen ze alle tijd om te sudderen in een saus met wijn en prošek (een soort port), droge vruchten (meestal pruimen) en kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, laurier en peper. Als de pašticada dan eindelijk op tafel staat, wordt dit Kroatische gerecht vaak gecombineerd met verse gnocchi.

lekker eten in kroatie
Pasticada – foto Maja Danica/CNTB via Interface Tourism

Zagreb en landelijk Zagorje: štrukli

Helaas was ik zelf maar kort in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Uit eten gaan is er dan ook niet van gekomen. In de regionale keuken van Zagreb kom je regelmatig invloeden uit de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse rijk tegen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Grenadir marš (Grenadir Marsch): een gerecht met aardappel, pasta en ui
  • Kajzeršmarn (Kaiserschmarrn): een dessert van gekarameliseerde pannenkoeken

Maar het bekendst is toch wel het uit Zagorje afkomstige gerecht štrukli: een warm deeggerecht met een vulling van kaas en room. De bereidingswijze hiervan is zelfs opgenomen in het Register van immaterieel cultureel erfgoed van de Republiek Kroatië én het gerecht heeft zijn eigen festival: de Štruklijada.

streekgerecht kroatie
Strukli – foto Ivo Biocina/CNTB via Interface Tourism

Dubrovnik: oesters

Dubrovnik staat vooral bekend om de visgerechten, waaronder de oesters uit Ston. De zeestroming daar is heel rijk aan mineralen en dat geeft de oesters een unieke smaak. Koks in Dubrovnik bedenken steeds weer nieuwe bereidingswijzen, zoals gepaneerde en gegrilde oesters en soep of risotto met oesters. Rauw eten kan natuurlijk ook.

Kvarner: scampi

In de regio Kvarner (waaronder bijvoorbeeld de Kroatische eilanden Cres en Krk vallen, maar ook bergmassief Gorski Kotar) spelen andere zeevruchten de hoofdrol, namelijk grote garnalen. De scampi uit Kvarner de grootste en lekkerste in het gebied rondom de Adriatische zee. Ze worden bereid door ze maximaal 2 minuten te koken in licht gezouten water en olijfolie. Zo blijft de smaak optimaal bewaard.

Behalve scampi staat Kvarner ook nog bekend om het malse lamsvlees van het eiland Cres, en ook de kazen uit Kvarner mogen er zijn.

Istrië: truffels

Het populaire schiereiland Istrië staat bekend om goede wijnen, olijfolie en truffels. Truffels groeien er bijna het hele jaar, maar de populairste soort – de witte ‘Tuber magnatum pico’ – is pas vanaf het najaar verkrijgbaar. De prijs kan oplopen tot ruim drieduizend euro per kilo.

Het perfecte souvenir van een vakantie in Istrië is tartufata: een smaakvolle combinatie van champignon, truffel, olijfolie, zout en knoflook. In deze vorm worden de waardevolle truffels geconserveerd, zodat ze ook buiten het seizoen gegeten kunnen worden. Tartufata wordt gebruikt bij het maken van sauzen en vullingen en het is een perfecte smaakmaker voor pasta, risotto of bruschetta.

proeven in kroatie
Tartufata – foto CNTB via Interface Tourism

Zadar: kaas en kersenlikeur

Zadar kun je bijna niet bezoeken zonder minstens één keer te proeven van de wereldberoemde kersenlikeur Maraschino. Deze wordt volgens een eeuwenoude methode gemaakt van de beste kersensoort ter wereld: de Marasca. De smaak van de kersen wordt het lekkerst als ze groeien op de vruchtbare grond van Ravni Kotari.

kroatische drank
Maraschino – foto Maja Danica/CNTB via Interface Tourism

Van het eiland Pag komt de harde schapenkaas paški sir. De schapen op Pag grazen op weiden waar maar weinig gras groeit, maar wel veel mediterrane kruiden. Daarnaast blaast de noordoostelijke wind zout vanuit de zee richting de weidegronden, wat de schapenmelk van nature een zilte smaak geeft. De beste kaasmakerijen op Pag staan in het plaatsje Kolan en de kaas die hier wordt gemaakt, valt regelmatig in de prijzen.

eten kroatie
Paški – foto Damir Fabijanić/CNTB via Interface Tourism

Slavonië: wijnen en worst

Slavonië is een nog relatief onbekende regio met een rijke cultuur en culinaire traditie. Als je hiernaartoe gaat, is het zeker een aanrader om de lokale wijnen te proeven, bijvoorbeeld in de wijnkelders van Vina Belje. Enkele traditionele gerechten die je hierbij kunt eten, zijn:

  • čobanac: bonenschotel met lamsvlees
  • riblji paprikaš: pittige visstoofpot
  • šunka: de lokale ham
  • kulen: pittige gedroogde worst (het eerste Kroatische product dat is uitgeroepen tot culinair werelderfgoed)
kroatische gerechten
Kulen – foto Maja Danica/CNTB via Interface Tourism

Meer over de Kroatische keuken

Wil je nog meer weten over typisch Kroatische gerechten? Kijk dan zeker nog even op deze pagina van het Kroatische verkeersbureau over de Kroatische keuken. Ik denk dat ik nog heel wat keren op vakantie naar Kroatië moet om al dat lekkers te kunnen proeven. Geen slecht vooruitzicht 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.