Verwen jezelf met wat Letse wellness in Riga en Jurmala

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het leek wel of dit voorjaar voor mij in het teken stond van wellness! Ik zocht het niet bewust op, maar steeds kwam het op mijn pad – en daar is helemaal niets mis mee natuurlijk. Eerst gingen we met het hele gezin naar de thermaalbaden in Arcen, toen was ik een paar dagen in Hajdúszoboszló in Hongarije en vlak daarna maakte ik een stedentrip Riga, waar ik een bezoekje bracht aan de ecologische schoonheidssalon Verdant Eco Spa en aan een gebied vol weldadige modder bij Jurmala.

Ook leuk: verken Riga op de fiets

Wellness uit de Letse natuur

Een van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over Letland, is dat de mensen er dicht bij de natuur staan. Een bezoek aan de sauna hoort ook bij de Letse natuurbeleving en ik had me tijdens mijn vorige bezoek aan Letland zelfs over mijn verlegenheid heen gezet en me laten slaan met berkentakken (met mijn badbak aan, dat wel).

Verdant Eco Spa in Riga

Maar op het moment dat ik binnenstapte bij Verdant Eco Spa had ik me nog nooit ergens een massage geboekt. Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in om me te laten aanraken door een onbekende – wat dat betreft waren die berkentakken vorige keer wel een uitkomst. Ik vroeg me dan ook af wat me hier te wachten stond, want dat was een verrassing.

Het eerste wat me opviel, was de rust die de ruimtes uitstraalden. Overal in het interieur kwam je berken tegen. Dace, de eigenares van Verdant Eco Spa, vertelde dat de berk staat voor de drie peilers van haar schoonheidssalon: natuur, gezondheid en schoonheid. Berkensap is bijvoorbeeld heel belangrijk voor de Letten: het is een teken dat de lente is aangebroken en als je het drinkt, werkt het zuiverend en versterkend. Dat wist ik wel al, maar je schijnt er dus ook nog mooi van te worden.

Wellness in Riga

Die link tussen schoonheid en gezondheid staat centraal bij Verdant Eco Spa, vertelde Dace. Want mooi zijn is leuk, maar niet als je daarvoor dingen op je huid moet smeren die helemaal niet goed voor je zijn, zoals genetisch gemanipuleerde ingrediënten en synthetische kleur- en geurstoffen die zich in het lichaam kunnen opstapelen en irritatie, allergieën en huidproblemen kunnen veroorzaken en zelfs het functioneren van organen kunnen verstoren. “Daarom maken wij al onze producten zelf – vers en met ecologische ingrediënten uit Letland, zoals bessen en kruiden,” legde Dace uit. Ik had het kunnen weten: als de Letten graag natuurlijk eten, waarom zouden ze zich dan niet op een natuurlijke manier mooi maken?

Wellness in Riga

Het zijn vooral mensen uit Finland, Denemarken en Noorwegen die van deze behandelingen komen genieten. Wij Nederlanders denken niet zo snel aan een spa als we een stedentrip doen: daarvoor zijn we te druk met het bekijken van alle bezienswaardigheden of met het zoeken van het leukste terrasje. Maar al gauw kwam ik erachter dat een stedentrip en wellness wel een hele fijne combinatie vormen.

Goedkope vluchten naar Riga vind je hier

Na een hele ochtend rondlopen door Riga was heel fijn om even in deze oase van rust te zitten met een kopje kruidenthee. Vervolgens mocht ik zelf een geur kiezen voor een scrub en massage van mijn handen en onderarmen. Het werden bessen en muntolie. Hmmmm… Ik voelde mezelf ontspannen en dacht nog: nu ik dit heb gehad, durf ik misschien over een tijdje ook wel eens een wat uitgebreidere massage te proberen.

Maar dat ‘over een tijdje’ kwam wel heel snel. Toen mijn handen en armen helemaal verwend waren, kreeg ik namelijk een ‘full body scrub’ aangeboden. Ehm… wat zegt u? Oei, dat was wel meteen heel ver buiten mijn comfortzone. Ik had al bijna nee gezegd, toen ik bij de ingrediënten het woord lavendel hoorde. Ik ben gek op lavendel. Gewoon doen dan maar? Ja!

Na afloop voelde ik me heerlijk en was ik weer helemaal klaar om Riga verder te verkennen. Lijkt dat je ook wel wat? Je vindt Verdant Eco Spa vlak bij de centrale markthallen van Riga en de spoorbrug over de Daugava. Doe er je voordeel mee!

Medicinale modder bij Jurmala

Daarmee was het nog niet afgelopen met mijn Letse wellness-ervaring. Niet ver van Riga ligt Jurmala, dat pas in de 20e eeuw uitgroeide tot een stad, maar al 200 jaar in gebruik is als kuuroord. Het verhaal gaat dat dat een man die Kemers heette hier ooit aanspoelde als enige overlevende van een schipbreuk. Terwijl hij bij lag te komen van zijn avontuur, werd hij gebeten door een slang. Voor de tweede keer had hij geluk: hij viel bewusteloos op de grond, maar zijn hand lag in een poel geneeskrachtig water en de volgende ochtend was hij weer helemaal genezen.

Zwavelbron in Jurmala bij Riga
Zwavelbron

Later was het de Russische tsaar Nikolaj die hier het eerste resort financierde. Steeds meer artsen gingen analyses maken van de mineralen in het water en de modder en steeds meer mensen kwamen naar Kemeri voor hun gezondheid. Omdat er nog geen hotels waren, werden bij veel van de mooie houten huizen in Jurmala extra kamers gebouwd om te verhuren aan kuurgasten. Soms sliepen de eigenlijke bewoners van het huis in de sauna of de schuur om zoveel mogelijk te kunnen verhuren.

Zwavelmeer in Jurmala bij Riga
Zwavelpoelen

Nu komen er dus al 200 jaar mensen naar Kemeri om te profiteren van de weldadige werking van het water en de modder. De frisse bos- en zeelucht draagt ook een steentje bij, net als bepaalde oefeningen die kunnen worden voorgeschreven door een fysiotherapeut. Het thermaalwater wordt gedronken en er wordt in gebaad. De modder wordt aangebracht op het lichaam. Meestal komen mensen hier voor 2 à 3 weken, waarna ze er weer even tegenaan kunnen. Veel hotels in Jurmala hebben hun eigen wellnesscentrum. Mijn handmassage in Hotel Jurmala Spa was nogal onpersoonlijk of zelfs onvriendelijk, maar het wellnesscentrum met 5 sauna’s en 3 zwembaden was heerlijk.

Ik vind mezelf omgeven met natuur op vakantie eigenlijk altijd al wellness, maar misschien ga ik de toekomst wel wat vaker een wellnesscentrum opzoeken op mijn bestemming. Het beviel prima! Ga jij wel eens naar een wellnesscentrum op vakantie?

Lees ook deze blogpost over bezienswaardigheden in Letland en deze post met bezienswaardigheden voor een stedentrip Riga.

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.