Wandelen in Zweden of Noorwegen? Met deze wandelgidsen kom je op de mooiste plekjes

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ben je van plan om te gaan wandelen in Zweden of Noorwegen? Dan heb je geluk, want er komen steeds meer mooie wandelgidsen uit voor mensen die willen wandelen in Scandinavië. Ik kwam er zoveel tegen dat ik even een overzichtje heb gemaakt. Zit jouw wandelbestemming erbij?

Lees hier wat wij ALTIJD meenemen als we gaan wandelen

Wandelgidsen Zweden

Als je gaat wandelen in Zweden, is de keuze aan wandelgidsen het grootst. Steeds meer regio’s krijgen hun eigen wandelgids.

Wandelen in Zweden Vasternorrland
Wandelen in Västernorrland

Paul van Bodegraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

Västernorrland wordt de ‘toegangspoort tot Zweeds Lapland’ genoemd. Je vindt er een mix van Midden- en Noord-Zweden. In de uitgestrekte bossen en veengebieden kun je urenlang wandelen zonder een mens tegen te komen. Wat je wel tegenkomt, zijn heldere meren, machtige rivieren, gezellige steden en dorpjes met boerderijen en houten huizen. En misschien wel elanden! De kustlijn van Västernorrland staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze wandelgids voor Västernorrland in Zweden bevat 21 rondwandelingen van 6,7 tot 18,6 km van verschillend niveau. De meeste zijn ook gemarkeerd.

Wandelen in Midden-Zweden
Wandelen in Midden-Zweden

Paul van Bodengraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

In deze gids staan 22 rondwandelingen van 3 tot 20 kilometer in Midden-Zweden: Gästrikland, Hälsingland en Västmanland. Je wandelt hier op de grens van het bewoonde en het ruigere deel van Zweden. Het klimaat, landschap en de flora en fauna hebben noordelijke en zuidelijke trekjes. Niet ver van steden als Gävle loop je zo een verlaten landschap in. Ook de kust van de Botnische Golf is de moeite waard.

Wandelen in Zweden Varmland
Wandelen in Värmland

Paul van Bodegraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

Deze wandelgids gaat over het merengebied van Midden-Zweden: de provincie Värmland. Hier wandel je door bossen, over heuvels en langs meren, rivieren en beekjes. De gids bevat 24 (meestal gemarkeerde) rondwandelingen met een lengte van 5,5 tot 21,7 km en verschillende moeilijkheidsgraden.

Wandelen in Dalsland Zweden

Wandelen in Dalsland

Paul van Bodegraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

De 20 wandelingen in deze wandelgids zijn 7,1 tot 18,0 km lang en lopen door Dalsland in Zuid-Zweden. Dat ligt tussen het Vänernmeer en Noorwegen en wordt vanwege het veelzijdige landschap wel ‘Zweden in het klein’ genoemd.

Wandelen in Dalarna Zweden
Wandelen in Dalarna

Paul van Bodegraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

Dalarna is ons favoriete stukje Zweden. Het is het kloppende hart van de Zweedse cultuur en folklore, in combinatie met de bossen en meren van de Zweedse natuur – met als bekendste meer het Siljanmeer. In het noorden van Dalarna kom je rendieren en Sami-nederzettingen tegen. Ook bevindt zich in Dalarna UNESCO-werelderfgoed de kopermijn van Falun. De gids bevat 20 rondwandeling en één lijnwandeling, met een lengte van 6 tot 19 kilometer.

Wandelen in Skane Zweden

 

Wandelen in Skåne

Paul van Bodegraven en Marco Barten, One Day Walks Publishing

Skåne is een vlakke regio in het uiterste zuiden van Zweden met golvende akkers, oude kastelen en gezellige plaatsjes. De lange kustlijn heeft zowel zandstranden als hoge kliffen. De 21 wandelingen in de gids zijn 6 tot 23 kilometer lang.

Let op: er is in deze reeks nu ook aan wandelgids Wandelen in Småland

Rother wandelgids Zuid-Zweden
Rother wandelgids Zuid-Zweden

Peter Mertz, Uitgeverij Elmar

Deze wandelgids bevat 45 wandelingen (van eenvoudig tot pittig) in het zuiden van Zweden. Mooie kleurenfoto’s en informatie over de omgeving zorgen ervoor dat je meteen zin krijgt om je wandelschoenen aan te trekken.

Wandelgidsen Noorwegen

Ook als je gaat wandelen in Noorwegen heb je meerdere wandelgidsen ter beschikking.

Rother wandelgids Zuid-Noorwegen
Rother wandelgids Zuid-Noorwegen

Bernhard Pollmann, Uitgeverij Elmar

Deze wandelgids voor Zuid-Noorwegen beschrijft 53 fjord- en bergwandelingen in Zuid-Noorwegen: tussen Oslo, Lillehammer, Bergen en Kristiansand en door gebieden als Hardangervidda, Jotunheimen en Rondane. Er zijn wandelingen met verschillende moeilijkheidsgraden en de wandelgids bevat naast routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten ook informatie over de regio, bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden.

Er is ook een Rother Centraal Noorwegen en een Rother Lofoten en Vesterålen.

Wandeldgids Noorwegen

Sabine Gorsemann, ANWB

Deze wandelgids Noorwegen bevat 35 wandelingen van een halve tot een hele dag. De routebeschrijvingen, gedetailleerde kaarten en hoogteprofielen brengen je naar wandelgebieden in Midden-Noorwegen, tussen de Hardangervidda en Trollheimen.

Bergtochten in Noorwegen

Jolanda Linschooten, Dominicus

Deze wandelgids beschrijft wandelingen in 11 berggebieden, zoals Oslomarka in Zuid-Noorwegen, Finnmarksvidda in het noorden, Jotunheimen, Hardangervidda, Sunnmøre en de Lyngenalpen. Er staan zowel dagtochten als meerdaagse tochten in, voor beginnende en ervaren bergwandelaars. Ook planning, veiligheid, , het Noorse huttensysteem, zorg voor de natuur en het Noorse buitenleven komen aan bod.

Wandelgids voor Olavsleden

Boek over Olavspad
St. Olavspad

Ria Warmerdam, Op vrije voeten

Het 564 km lange Olavspad van Selånger in Zweden naar de Nidaroskathedraal in Trondheim in Noorwegen vind ik zelf wel een heel bijzondere manier van wandelen. Ria Warmerdam schreef twee boeken over deze pelgrimsroute met veel praktische informatie, plattegronden en foto’s:

Reisgidsen met wandeltips

Behalve deze specifieke wandelgidsen over Zweden en Noorwegen zijn er ook reisgidsen die als onderdeel van de algemene reisgids uitgebreid aandacht besteden aan wandelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Mis ik nog een goede wandelgids? Laat het me weten – alvast bedankt.

2 thoughts on “Wandelen in Zweden of Noorwegen? Met deze wandelgidsen kom je op de mooiste plekjes

  1. Ria Warmerdam says:

    Hallo Sandra,
    Leuk artikel en mooi overzicht. Mag ik een kleine aanvullig geven? In het stukje over het St. Olavspad verwijs je naar mijn boek over het Olavspad in Noorwegen. Dat is de route van Oslo naar Trondheim. Er komt wel een gids over het St.Olavspad van Selånger naar Trondheim. Zeer binnenkkort zelfs. 11 mei is de boekpresentatie bij Pied a Terre in Amsterdam. De gids is dan ook te bestellen bij Bol.com.
    Hartelijke groet,
    Ria Warmerdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.