Wie van de drie: IJsland, Svalbard of de Faeröer?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Tijdens Scandinavië XL kon ik me twee dagen lang verlekkeren aan foto’s van Scandinavische droombestemmingen en verhalen van mensen die ze met eigen ogen hebben gezien. IJsland, Svalbard en Faeröer lijken (zeg ik als iemand die er nog niet is geweest) dingen gemeen te hebben, maar toch ook ieder hun eigen bijzonderheden. Waar zou jij het liefst eens naartoe gaan? Dit is wat ik erover hoorde.

IJsland is hot

IJsland is helemaal hot. Het lijkt wel alsof iedereen er opeens naartoe wil, in plaats van alleen het groepje verstokte Noord-Europafans in mooie wolle truien.

Dat laat zo zijn sporen na, vertelde Marianne de Rijke-Lohmann van IJsland Tours. Kerken die altijd vrij toegankelijk waren, zijn nu dicht omdat eruit gestolen werd en hotels zetten (uiteraard wel knus ingerichte) containers bij om te voorzien in de behoefte aan accommodaties. Op de bonnefooi van hut haar hut reizen is er niet bij: boeken is vanwege de drukte een must. Cruiseschepen kunnen stille plekken opeens overspoelen met gasten.

Landschap IJsland
Foto: Ragnar Th. Sigurdsson / Visit Iceland

Het was een beetje een ontmoedigend begin van de lezing. Maar het is dan ook nogal wat wat IJsland te bieden heeft:

 • Thermische bronnen om in te baden, zoals de Blue Lagoon
 • Geisers, gletsjers en basaltrotsen
 • Watervallen met als toppunt de Gullfoss
 • Kratermeren en het ijsbergenmeer (bekend uit James Bond – Die another day)
 • Vogelrotsen waar je liggend op je buik heel dicht bij papegaaiduikers kunt komen
 • Een maanlandschap van lavavelden die nog nadampen, zwavelvelden en zwarte stranden van lavazand
 • Museumboerderijen, klassieke en moderne kerken en verlaten huizen
 • Met een beetje geluk spot je bultruggen, het noorderlicht en IJslandse paarden

Zorg wel dat je goede spullen bij je hebt, tipte ervaringsdeskundige Marianne. Het weer wisselt heel snel. Kleding in laagjes en goede schoenen heb je echt wel nodig en een regenpak is ook handig bij regen of een spetterende waterval. Denk ook aan je vervoer: op weg 1 kun je nog wel terecht met een gewone auto, maar op F-wegen moet je echt een 4×4 hebben, waarmee je kunt klimmen over gravelwegen en water kunt oversteken. Zorg voor genoeg benzine en eten en drinken, want niet elke camping heeft een waterplaats en tussen twee tankstations (dé plekken om van alles in te slaan) kan zo ruim 250 km zitten. Ga je kamperen, denk dan aan goede haringen (de grond kan hard zijn) en iets tegen muggen.

Later op de dag deelde universitair docent Zweeds en vertaalster van de Millennium-trilogie Tineke Jorissen  van SveaTrans op humoristische en persoonlijke wijze haar IJsland-ervaringen met ons. Zo vertelde ze dat de auto’s op de boot naar IJsland zo dicht op elkaar geparkeerd staan, dat je acrobatische toeren moet uithalen om erin te komen. En als je na een rit door IJsland uit de auto stapt, loop je geheid met een bruine streep over je broek door al het opgespatte vuil aan de buitenkant van de auto. Geweldig zoals zij het vertelt – ik zag het meteen helemaal voor me. IJsland is niet voor watjes!

Afwisseling, dat was een thema in het enthousiasmerende verhaal van Tineke. In het ruige landschap van IJsland kun je zomaar lieflijke kleine bloemetjes tegenkomen. Zo koop je nog (bij het tankstation natuurlijk) een zomerjurk omdat het onverwacht warm is, het volgende moment zit je na een koude wandeling op te warmen met warme chocolademelk met kaneelbroodjes. Want ook in juli kun je je muts en handschoenen maar beter bij de hand houden.

Wat was heerlijk om mee te mogen kijken naar de foto’s van haar reizen en haar daarbij te horen vertellen. Die enkeling die nog geen zin had om IJsland met eigen ogen te gaan zien, had het nu vast wel gekregen.

Nooit alleen op pad op Svalbard

‘s Middag beklom Fred Geers van NordView het podium met al net zo’n aanstekelijk verhaal over Svalbard. Deze eilandengroep is in Nederland beter bekend als Spitsbergen (ontdekt door Willem Barentsz), maar dat maakt er strikt genomen alleen deel van uit. Svalbard hoort bij Noorwegen en ligt 845 km van de Noordkaap en 1300 km van de Noordpool. Het klimaat omschreef Fred Geers als “365 dagen per jaar winter met af en toe temperaturen boven nul”.

Fred Geers had een paar belangrijke overlevingstips voor mensen die naar Svalbard willen gaan. Ga bijvoorbeeld nooit alleen wandelen, kajakken of wildkamperen, want er kan zomaar ijs in het water storten en er worden nog jaarlijks mensen gegrepen door (verbazingwekkend snelle) ijsberen. Neem een gids mee, die altijd een geweer bij zich zal hebben. Maar er dreigt ook gevaar uit een andere hoek. Sternen kunnen erg agressief zijn en de aanval op je hoofd inzetten. Omdat ze altijd het hoogste punt opzoeken, helpt het dan om een stok of paraplu in de lucht te steken. Maar je mag er niet mee gaan slaan naar de beesten…

IJsbeer op Svalbard
Foto: Roy Mangersnes / wildphoto.no / nordnorge.com

Dankzij de prachtige foto’s konden we tijdens deze lezing even heel veilig van Svalbard genieten.  Zijn gouden tip: ervaar de winter daar als het bij ons voorjaar is. Houd er verder rekening mee dat de zon van 20 april tot 23 augustus niet ondergaat. In de winter is het net zo lang donker…

Tip: reisgids Svalbard/Spitsbergen van Fred Geers

Meer schapen dan mensen op de Faeröer

Tenslotte was er de presentatie van Fred Geers over de Faeröer-eilanden (blijkbaar uitgesproken als fèr-eur). Als je met veerdienst Smyril Line naar IJsland gaat, heb je drie dagen de tijd om de Faeröer te verkennen, terwijl het schip passagiers en vracht ophaalt uit Noorwegen. Maar je kunt er ook gewoon naartoe vliegen vanuit Denemarken.

De Faeröer vormen een autonoom gebied in het koninkrijk Denemarken en bestaan uit 18 dicht bij elkaar gelegen eilanden. Vaak zijn de eilanden verbonden door bruggen en zeetunnels, anders moet je de boot nemen. De hoofdstad is Tórshavn en de taal die er wordt gesproken, het Farings, is een mengeling van Oud-Noors en IJslands.

Faeröer-eilanden vanuit de lucht
Foto: Visit Faroe Islands

Het lijkt wel alsof de Aarde op de Faeröer nog is zoals hij ooit is ontstaan. De eilanden zien eruit als stukken rots die abrupt boven zee uitsteken. Aan de noordkant beukt de oceaan op ze in, aan de zuidkant is het veel rustiger. Ook hier is het weer heel wisselend: donkere wolken en blauwe lucht wisselen elkaar snel af. Daaronder: veel leegte, groen van gras en mos, kleuren van bloemetjes en hier en daar in de fjorden een huis met een grasdak of een zelfs dorpje. De bewoners: meer schapen dan mensen.

Dit is een goede reisgids voor de Faeroereilanden

Wie van de drie?

Ik moet toegeven: hoewel ik er al lang van droom om ooit eens naar IJsland te gaan, voelde ik me van al deze lezingen misschien nog wel meer aangesproken door de foto’s van de Faeröer. Over IJsland lees en hoor je regelmatig dat het er zo mooi is, maar de foto’s en bijbehorende sfeerverhalen van de Faeröer waren voor mij een fascinerende verrassing. Dat onbekende, dat ongerepte, die rust… Dat trekt me enorm aan.

Ben jij wel eens op een van deze bestemmingen geweest?

4 thoughts on “Wie van de drie: IJsland, Svalbard of de Faeröer?

 1. Maria says:

  Mijn antwoord: doe ze alle drie in één cruise!
  Even zoeken, want de combinatie IJsland/Svalbard ken ik wel en IJsland/Faerøer ook, nu nog even de combinatie van drie. Maar snorren naar een mooie reis naar Scandinavië op internet, vind ik ook al erg leuk, noem het een soort voorpret!
  Ruim zoeken, ook vanuit Liverpool, Southampton vertrekken mooie cruises naar het Noorden, bijv. de Queen Elizabeth.
  Heb geen ervaring met Eng. rederijen. Hilsen!

  • Maria says:

   Toen we juni j.l. uit Noord-Noorwegen thuis waren, ben ik direct gaan snuffelen op internet naar een fijne, betaalbare zeecruise naar Ijsland. Al jaren viste ik naast het net, omdat ik pas in de kerstvakantie ging zoeken voor de zomer erná.
   Omdat ik in het onderwijs werk, ben ik niet vrij om te reizen wanneer ik wil, hoewel mijn school relatief erg soepel is.
   Dit keer wilde ik het anders aanpakken, want IJsland trekt echt, al jaren. Ik heb een prachtige reis gevonden vanuit Amsterdam met een Engelse rederij: via de Farøer- en Shetlandeilanden, Ijsland driekwart rondom. Het allerllefste was ik ook nog heel graag met de boot aan de westkust van Noorwegen aangemeerd, het land van mijn liefde, maar die kon ik voor die prijs en periode niet vinden.
   Natuurlijk wilde ik ook al járen naar de Farøer en Shetland, daar heb ik deze reis op uitgezocht: we zijn toch in de buurt, immers???
   Er zijn wel reizen die deze combinatie maken, incl. Noorwegen dus, maar die liggen vaker in het hogere prijssegment.
   Het was voor mij heel raar om in de zomer van 2018 al te boeken voor een zeereis 2019, maar ik heb het toch gedaan.
   En een onverwachte vroegboekkorting van E.500= euro p.p. is ook wel fijn.
   Dit stukje tekst van mij is bedoeld voor al die mensen die zoeken: het loont echt de moeite om ook andere rederijen te onderzoeken.
   En internet is dan een hele vlotte manier om te zoeken en te vinden.
   De rederij CMV en de bewuste boot zijn niet heel groot, minder kolossaal dan de MSC Meraviglia met ruim 5000 passagiers aan boord,
   naar de Noordkaap dit jaar, waar ik al over schreef en dat niet goed beviel. Smaken verschillen, maar jetsetachtige winkelstraten aan boord, zijn niet aan mij besteed en zo’n immense torenflat in het water ook niet, net als de Italiaanse stijl van organiseren, informeren, die veel te wensen overliet.
   Ik wilde bij de nieuwe reis dit keer echt vanuit Nederland vertrekken, want al die rompslomp, eerst naar Schiphol en dan in het buitenland de boot pakken: ik had er geen zin meer in. Cruisen is een heerlijke manier van reizen, heel ontspannend, hoewel ik jarenlang dacht er niet geschikt voor te zijn (niet bejaard, noch welgesteld, maar dat bleken vooroordelen!).
   Al jaren lees ik IJslandse romans, want er zijn de afgelopen decennia hele goede schrijvers daar opgestaan, dus de sfeer, cultuur ken ik enigszins, in de geschiedenis had ik me al eerder verdiept.
   Er wordt een hoop onzin over IJsland verkocht, de mensen zouden er de hoogste leeftijd van de wereld bereiken: niet waar. Ze scoren hoog, maar beslist niet het hoogste. Dat het volk op zijn best is bij moeilijkheden, heel volhardend en strijdbaar, gezien het zware verleden. Ook niet waar: er worden enorm veel anti-depressiva gebruikt: 101 bewoners op de 1000, in Nederland 41 op de 1000.
   De lucht en het water zullen ongetwijfeld schoner zijn dan in mijn woonplaats Rotterdam en zeelucht is sowieso heilzaam!
   Toch verheug ik me erop: de schoonheid van het land, zijn bewoners en gebruiken. Echt wárm weer zal het wel niet worden, in juni wordt het niet warmer dan 15 graden, dus de IJslandse vesten gaan mee, die we al jaren dragen! Omdat we wisten dat we er ééns zouden komen! Svalbard vind ik prachtig, om reportages over te zien, maar voorlopig heb ik geen aandrang er naar toe te gaan
   Ha det bra, Sandra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.