Vierde en laatste seizoen voor Zweeds-Deense serie: The Bridge

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Een opmerkelijke hoofdrol in de Zweeds-Deense serie The Bridge: de Öresundbrug tussen Malmö en Kopenhagen. Daar, precies op de grens tussen Zweden en Denemarken, wordt in de eerste aflevering van het eerste seizoen een lijk aangetroffen. Het zal helaas niet het laatste slachtoffer zijn en ook niet de laatste keer dat de brug het toneel vormt. Ook in de drie seizoenen die nog volgden, speelt de brug een belangrijke rol.

serie The Bridge
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Zweedse en Deense taal

De misdaadserie The Bridge is een Zweeds-Deense productie. In het Zweeds heet hij Bron en in het Deens Broen. De serie speelt zich af in Zweden en Denemarken, met name in Malmö en Kopenhagen.De Zweedse en Deense politie moeten samenwerken om gruwelijke moorden op te lossen en dat valt niet altijd mee. In de serie spreken Zweden Zweeds en Denen Deens – erg interessant om naar te luisteren.

Saga Norén – Länskrim Malmö

Maar verschil in moedertaal is niet het enige dat de communicatie soms lastig maakt. De Deense rechercheur Martin Rohde (Kim Bodnia) komt er in seizoen 1 al gauw achter dat de Zweedse rechercheur Saga Norén (Sofia Helin) over aparte sociale vaardigheden beschikt – of deze misschien wel mist. Dat zorgt voor interessante situaties met veel verbaasde blikken aan beide kanten.

serie The Bridge
Sofia Helin als Saga Norén in The Bridge IIII
Foto: Jens Juncker via The Publicity Company

Vier seizoenen

Seizoen 1 en 2 van The Bridge zijn in Nederland uitgezonden door de KRO. Ze zijn ook op dvd verkrijgbaar en te zien op Netflix. Het derde seizoen ging in september 2015 in première op Film1 en kwam in 2016 uit op DVD bij Lumière. Vanaf 22 augustus 2016 wordt The Bridge seizoen 3 uitgezonden op NPO 2. Wel jammer dat we het in seizoen 3 van The Bridge zonder Martin moesten stellen! Henrik kwam voor hem in de plaats en ook hij ontwikkelde een speciale band met Saga.

Thure Lindhardt als Henrik in The Bridge IIII
Foto: Jens Juncker via The Publicity Company

 

Hier zie je beelden uit The Bridge seizoen 1, onder begeleiding van het nummer Hollow Talk van de Deense band Choir Of Young Believers.

Dit is de trailer van seizoen 2 van the Bridge:

En dit kun je verwachten in het derde seizoen van The Bridge:

Seizoen 1 t/m 3 zijn al uitgegeven in een mooie box.

The Bridge IIII

Het vierde seizoen schijnt definitief het laatste seizoen van The Bridge te worden. Want (zo zeggen ze): Every Saga ends. Vanaf februari 2018 is het einde van The Bridge verkrijgbaar op dvd. Hierin wordt op Peberholm, het Deense eilandje bij de Sontbrug, een gestenigde vrouw gevonden. Het is Margrethe Thormod, directeur van een migratiebureau in Kopenhagen. Rechercheur Henrik Sabroe begint samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup een onderzoek naar de lugubere moord. Daarbij mist hij zijn collega en vriendin Saga, die in de vrouwengevangenis van Ystad een straf uitzit voor de moord op haar moeder. Ook de vermissing van zijn dochter laat hem natuurlijk niet los. Hij zou Saga’s hulp dus wel heel goed kunnen gebruiken!

Zelf vond ik The Bridge erg heftig om naar te kijken. De misdaadkant van het verhaal was me soms gewoon té spannend. Het mooiste vond ik hoe het personage van Saga Norén wordt neergezet. Echt knap om haar zo te spelen en geweldig wat voor dialogen daaruit voortkomen.

Saga gaat de wereld rond

De serie was zo’n groot succes dat er zelfs twee remakes van zijn gemaakt, waarbij het verhaal werd verplaatst naar een andere locatie. In de Brits-Franse remake speelt de Eurotunnel een centrale rol en de Amerikaanse remake draait om de grens tussen de VS en Mexico.

Met eigen ogen

Wil je locaties uit de serie met eigen ogen bekijken? De brug tussen Denemarken en Zweden is natuurlijk makkelijk te vinden. Het is een tolbrug voor auto’s en treinen, die op een kunstmatig eiland overgaat een tunnel aan de Deense kant. Helaas mag je niet even stilstaan en uitstappen op de grensovergang. Verder kun je in Kopenhagen en Malmö verschillende filmlocaties terugvinden.

Kopenhagen

Visit Denmark geeft een aantal locaties in Kopenhagen:

 • Sundbyvester op Amager, waar Martin Rohde woont
 • Blågårdsgade op Nørrebro, waar Muhammed en zijn zoon Saif wonen
 • Domhuset, waar de rechtzaak over de mishandeling door politieagenten zich afspeelt
 • Nordhavnen, waar de dakloze Bjørn voor de camera voor zijn leven vecht
 • Politigården (het politiebureau)
 • Rigshospitalet (het ziekenhuis)

Andere locaties die in beeld komen, zijn het centraal station, de dierentuin en het beeld van de kleine zeemeermin.

Nordic Noir Tours biedt speciale rondleidingen door Kopenhagen aan, niet alleen voor The Bridge, maar ook voor de Deense series Borgen en The Killing.

Malmö

Aan de kant van Malmö zie je in ieder geval de molen en de Turning Torso voorbij komen. In serie 1 neemt het verhaal een cruciale wending in Ribersborgs Kallbadhus. Je kunt zelfs mee met een speciale The Bridge-tour in Malmö.

Hou je van Scandinavische series? Bekijk dan ook dit overzicht van Scandinavische series, misschien zitten er nog leuke tips voor je bij.

Comments: 5

 1. Da’s toevallig… m’n vriend en ik zijn morgen net aan de laatste aflevering van de eerste reeks toe. Ik kijk al uit naar de ontknoping.
  Saga is inderdaad een heel aparte rechercheur… 😉

  • Maria says:

   In de Volkskrant die ik elke dag online lees, staat in die van gisteren een interview met Sophia Helin. Voor fans van haar serie “the bridge”wellicht interessant en wat zij verder nog doet. Ha, det! Maria

 2. Lijkt me een mooie serie, alleen het volgen van een serie kost me teveel moeite. Het voordeel van een film is dat het verhaal na anderhalf of twee uur is afgerond. Een serie moet je weer volgen en vervolgens weer een tweede seizoen en dan weer een derde seizoen. Wie weet komt het er ooit nog van…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *