Zweedse film Becoming Astrid (Unga Astrid): Astrid Lindgrens jonge jaren

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Hoera: een film over Astrid Lindgren! Haar kinderboeken over Pippi Langkous, Michiel (Emiel/Emil) van de Hazelhoeve, de kinderen van Bolderburen, Ronja de roversdochter en de gebroeders Leeuwenhart gingen de hele wereld over.  Ze zijn vertaald in wel honderd talen – de enige kinderboekenschrijvers die vaker vertaald werden, zijn Enid Blyton, H. C. Andersen en de gebroeders Grimm. Wereldwijd zijn er zo’n 165 miljoen boeken van Astrid Lindgren verkocht. Daarnaast zette Astrid zich actief in voor de rechten van kinderen. Al met al was ze een zeer boeiende en invloedrijke persoonlijkheid. En nu kunnen we haar beter leren kennen dankzij een film over haar jonge jaren: Becoming Astrid (Unga Astrid).

Meer Scandinavische films vind je hier

film Becoming Astrid

Jonge en oude Astrid

De film heeft de vorm van een raamvertelling. Eerst zien we de oude Astrid in haar werkkamer zitten. Ze krijgt verjaardagswensen van Zweedse kinderen. Sommige kinderen stellen vragen, zoals: hoe komt het dat jij zo goed snapt wat kinderen denken en voelen?

Vanuit die situatie gaan we terug naar Astrids jeugd. We zien hoe ze zich moest verbijten om stil te zijn in de kerk, hoe ze af en toe alle energie die ze in zich had echt niet meer kon bedwingen en gewoon moest dansen of schreeuwen.

Levensloop

Astrid Lindgren werd in 1907 geboren in Zweden en heette toen nog Astrid Ericsson. Ze groeide op in het dorpje Näs bij Vimmerby. In de film zien we haar vanaf haar 16e en het is duidelijk dat ze toen al moeite had met het gareel waarin ze opgroeide. Niet veel later mag ze stage komen lopen bij de plaatselijke krant van Vimmerby en krijgt ze een affaire met haar baas, Reinhold Blomberg, die zich aangetrokken voelt tot haar vrije geest.

Zo raakt Astrid op haar 18e zwanger. Ze vertrekt eerst naar Stockholm en dan naar Denemarken om daar haar zoon Lasse op de wereld te zetten. Hij zal opgroeien bij pleegmoeder Marie tot Blomberg zijn zaakjes op orde heeft en een leven met Astrid en Lasse kan opbouwen. Astrid gaat intussen aan de slag als secretaresse. Ze gaat zo vaak mogelijk naar Denemarken om haar zoon te zien en zoekt haar familie op in het dorpje waar het een schande zou zijn als iemand zou weten van haar zwangerschap.

film Becoming Astrid
Foto: Erik Molberg Hansen met dank aan September Film

De film houdt op als Astrid begin 20 is en je vraagt je vanzelf af of er nog een vervolg komt over haar verdere levensloop. In ieder geval is duidelijk dat deze heftige gebeurtenissen Astrid hebben gevormd tot de sterke, eigenzinnige vrouw die zo beroemd is geworden. Dat wordt onderstreept door de vragen van kinderen die tussendoor te horen zijn, zoals: “Hoe komt het dat kinderen in jouw verhalen zo sterk zijn?” en “Waarom staan de personages in je boeken er zo vaak alleen voor?”

Geweldig gespeeld door Alba August

De expressieve Astrid wordt geweldig neergezet door Alba August, die je misschien wel kent als Lina uit Jordskott, of uit de relatief nieuwe serie The Rain. Daarnaast zien we onder andere Magnus Krepper (Inspector Winter, The Bridge) als Astrids vader Samuel, Henrik Rafaelsen uit Acquitted als Blomberg en Trine Dyrholm (The Legacy) als pleegmoeder Marie.

De film Becoming Astrid is Deens en Zweeds gesproken. Hij draait vanaf 29 november 2018 in de Nederlandse bioscopen. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.