Het gaat er hard aan toe in de Zweedse serie Alex

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Heb jij hem al gezien? Sinds 5 december 2017 is de Zweedse serie Alex verkrijgbaar op dvd. Dit eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten en het lijkt er nogal hard aan toe te gaan…

Zweedse serie Alex
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Crimineel verleden

Hoofdrolspeler Alex Lento (gespeeld door Dragomir “Gago” Mrsic) heeft een crimineel verleden en houdt zich nu hij bij de politie werkt nog niet altijd aan de regels. Wat dat betreft doet hij me behoorlijk denken aan Hassel. Alex is niet vies van wat extra geld om zijn vrouw en zoon tevreden te houden en klust dus nog wel eens wat bij in het criminele circuit.

Zweedse serie Alex
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Als hij bij een schietpartij per ongeluk zijn partner en beste vriend Martin neerschiet, besluit hij zijn leven te beteren. Maar zijn oude wereldje (in de persoon van BG) is het hier niet mee eens en blijft aan hem trekken. Hij dreigt bekend te maken dat Alex Martin heeft neergeschoten.

Hier vind je nog veel meer Scandinavische series

Nieuwe partner

Om het allemaal nog erger te maken, krijgt Alex van zijn hoofdcommissaris Ragnhild een nieuwe partner toegewezen: Frida Kanto (Rakel Wärmländer). Zij is een oude liefde, maar ook iemand die erom bekendstaat dat ze elke misstap meteen meldt bij Interne Zaken. Zij moet er maar eens voor gaan zorgen dat hij zich aan de regels houdt.

Zweedse serie Alex
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

De spanning loopt op en bereikt een climax als Alex’ zoon Simon wordt ontvoerd. Het gevolg van deze oplopende spanning is dat Alex compleet ontspoort in een explosie van geweld en drugsgebruik.

Combinatie criminaliteit en gezin 

In de loop van de serie komen we erachter of Alex nog op het rechte pad komt, of Ragnhild en Frida zijn vrienden of vijanden zijn en of hij BG ooit uit zijn leven kan verbannen. Net als bij Hassel is het ook de vraag of hij zijn leven als (al dan niet schimmige) politie-agent kan combineren met het zorgen voor zijn gezin.

Acteur met een crimineel verleden

Interessant zijn de parallellen tussen de serie en het echte leven van de in Servië geboren hoofdrolspeler Dragomir Mrsic. Deze bekende Zweed was een enorme fan van Bruce Lee en zelf Scandinavisch kampioen taekwondo. Na een roofoverval belandde hij in de gevangenis, waar hij zich verdiepte in het boeddhisme. Toen hij zijn straf had uitgezeten, begon hij een sportschool en coachte hij de Zweedse Olympische ploeg. In 2010 brak hij door als acteur. Zijn zoon in de serie Alex, Simon, wordt gespeeld door een van zijn twee echte zoons: Maximilian.

Hier kun je de trailer bekijken:

Ik heb zo’n gevoel dat deze serie misschien wel wat te heftig voor me is. Aan de andere kant had ik dat gevoel bij Hassel ook, maar dat viel alles mee. Er is maar één manier om erachter te komen: toch gewoon kijken 🙂

Bekijk de beschikbaarheid van de serie op bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.