De Zweedse serie Before we die (Innan vi dör): superspannende undercoversituaties

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Goed nieuws voor iedereen die houdt van spannende Scandinavische series: in november verschijnt de Zweedse serie Before we die (Innan vi dör) bij Lumière.

Een zoon en een minnaar

De hoofdrol in deze serie is weggelegd voor Hanna Svensson (gespeeld door Marie Richardsson). Het is meteen duidelijk dat dit een rechercheur die de wet heel serieus neemt. Ze arresteert zelfs haar eigen zoon als ze hem betrapt op het dealen van drugs! Twee jaar later heeft Christian (Adam Pålsson uit Moscow Noir) zijn straf uitgezeten. Maar met zijn moeder wil hij niets meer te maken hebben.

Zweedse serie Before we die
Foto met dank aan The Publicity Company

Maar Hanna heeft nog meer zorgen. Haar collega en minnaar Sven (Johan Hedenberg) is vermist en zijn verdwijning zou wel eens te maken kunnen hebben met een onderzoek naar een moord tegen de achtergrond van een oorlog tussen twee motorbendes: de Mobsters en de Delincuentos. Om het allemaal nog erger te maken, blijkt Cristian (‘Chippen’) er ook bij betrokken te zijn.

Hoewel Hanna eigenlijk op het punt staat om met vervroegd pensioen gestuurd te worden en al is gedegradeerd naar de afdeling voor economische misdaden, gaat ze toch aan het onderzoek werken. Dat doet ze samen met Svens partner Bjorn (Magnus Krepper, die je ongetwijfeld kent uit The Bridge, Inspector Winter of een van de vele andere Zweedse films en series waarin hij speelt), ook al staan ze allebei niet bepaald te springen om samen te werken. Haar eerste aanknopingspunt is ‘Inez’, Svens informant met wie ze sms’t vanaf Svens telefoon.

Zweedse serie Before we die
Foto met dank aan The Publicity Company

Stockholm en de Balkan

Before we die speelt zich af in Stockholm, maar de onderwereld van Stockholm blijkt nauw verbonden te zijn met die op de Balkan. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf komt Christian via een vriend uit de bak werken in het restaurant van de familie Mimica, dat een dekmantel blijkt te vormen voor drugshandel en andere criminele activiteiten. Vader Mimica is in de oorlog in Kroatië omgekomen en daarom is oudste zoon Davor Mimica (Alexej Manvelov, onder andere uit STHLM Requiem en Occupied) nu het hoofd van de familie. Operatie Krajina is in volle gang – maar wat dat precies inhoudt…

Bekijk de serie Before we die zelf

In totaal heeft deze serie er 10 afleveringen van 60 minuten. Vanaf 21 november 2019 is de serie te streamen op lumiereseries.com en vanaf 26 november 2019 is hij ook verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier alvast de trailer:

21 thoughts on “De Zweedse serie Before we die (Innan vi dör): superspannende undercoversituaties

 1. Marjan says:

  Zeldzaam goed !!! Heb net de laatste aflevering gezien en écht op het puntje van m’n stoel zitten kijken. En nu ook een seizoen 2, kan niet wachten!!!

 2. yo says:

  Wie was die donkere vrouw die afsprak met de moeder Mimica? En wat was de rol van Zvonomir ? Geen idee, wie het weet mag het zeggen.

 3. Jan Terhell says:

  Aflevering 10 gezien, maar het lijkt dat er nog een vervolg komt. Wordt het lek ontmaskerd? Wat met de rest van Mimicas? Weet iemand dat?

 4. Roy says:

  Help, ik wil vanavond aflevering 10 kijken op NPO3, maar hij komt niet. Heeft iemand enig idee wanneer deze uitgezonden wordt?

 5. abel says:

  mijn naam is abel en ik vind deze serie super cool!!! ik kijk er graag naar op school ik kan niet wachten op aflevering 10!!

 6. Agneta says:

  Geweldige serie, spannend en goed geacteerd. Goede verhaal, geen losse eindjes. Ben al een tijd aan het zoeken wanneer deze serie op dvd verschijnt. Iemand info hieromtrent? Mag ook met Engelse ondertitels. Kan er nu nog niets over vinden.

 7. Petya says:

  Een waanzinnig spannende serie, met kloppend hart in je keel zitten kijken. Onmogelijk om meer dan 3 afleveringen achter elkaar te zien.

 8. Yves says:

  Werkelijk een topserie!
  Gisteren de finale gezien en nu al uitkijkend naar reeks 2. Enig idee wanneer we die kunnen zien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.