Op Canvas en NPO3: de Zweedse serie Before we die (Innan vi dör)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Goed nieuws voor iedereen die houdt van spannende Scandinavische series: vanaf 6 januari 2018 is het weer genieten geblazen op de zaterdagavond. Dan wordt namelijk de Zweedse serie Before we die (Innan vi dör) uitgezonden. Je kunt zelf kiezen waar je wilt kijken: op NPO3 (20.25 uur) of op Canvas (20.40 uur). Beide zenders beginnen namelijk op dezelfde datum met uitzenden. Kleine tip: Canvas zendt meteen twee afleveringen uit.

Een zoon en een minnaar

De hoofdrol in deze serie is weggelegd voor Hanna Svensson (gespeeld door Marie Richardsson). Het is meteen duidelijk dat dit een rechercheur die de wet heel serieus neemt. Ze arresteert zelfs haar eigen zoon als ze hem betrapt op het dealen van drugs! Twee jaar later heeft Christian (Adam Pålsson) zijn straf uitgezeten. Maar met zijn moeder wil hij niets meer te maken hebben.

Motorbendes

Maar Hanna heeft nog meer zorgen. Haar collega en minnaar Sven (Johan Hedenberg) is vermist en zijn verdwijning zou wel eens te maken kunnen hebben met een onderzoek naar een moord tegen de achtergrond van een oorlog tussen twee motorbendes: de Mobsters en de Delincuentos. Om het allemaal nog erger te maken, blijkt Cristian (‘Chippen’) er ook bij betrokken te zijn.

Hoewel Hanna eigenlijk op het punt staat om met vervroegd pensioen gestuurd te worden en al is gedegradeerd naar de afdeling voor economische misdaden, gaat ze toch aan het onderzoek werken. Dat doet ze samen met Svens partner Bjorn (Magnus Krepper), ook al staan ze allebei niet bepaald te springen om samen te werken. Haar eerste aanknopingspunt is ‘Inez’, Svens informant met wie ze sms’t vanaf Svens telefoon.

Stockholm en de Balkan

Before we die speelt zich af in Stockholm, maar de onderwereld van Stockholm blijkt nauw verbonden te zijn met die op de Balkan. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf komt Christian via een vriend uit de bak werken in het restaurant van de familie Mimica, dat een dekmantel blijkt te vormen voor drugshandel en andere criminele activiteiten. Vader Mimica is in de oorlog in Kroatië omgekomen en daarom is oudste zoon Davor Mimica (Alexej Manvelov) nu het hoofd van de familie. Operatie Krajina is in volle gang – maar wat dat precies inhoudt…

Meer Scandinavische series vind je hier

Het schijnt dat deze serie echt iets is voor liefhebbers van Wallander en Beck, dus ik ben benieuwd. In totaal zijn er 10 afleveringen van 60 minuten. Ga jij kijken? Bekijk hier alvast de trailer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *